Andrić kao istorijski bljesak

Aleksandra Madžar
Andrić kao istorijski bljesak

Andrićgrad - Dokumentarni serijal "Biti čovek - Ivo Andrić" predstavljen je u bioskopu "Doli Bel" u Andrićgradu povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

Režiser Emir Kusturica rekao je prilikom predstavljanja dokumentarnog serijala da je Andrićgrad nastao kao reakcija na potpuno zanemarivanje činjenice da je srpski narod imao velikog pisca i da ovaj grad, na toj nesrećnoj istorijskoj tački, ima most i Ivu Andrića kao svoj najveći bljesak.

- Taj bljesak je, zapravo, zatamnio u posljednje vrijeme nestanka bivše Jugoslavije, a čitav jedan novi grad nastao je na mjestu gdje se spajaju dvije rijeke - dodao je Kusturica.

On je istakao da je predstavljanje dokumentarnog serijala značajan trenutak za Andrićgrad i ovaj bioskop, jer počinje prikazivanje filmova o Andriću kakvih do sada ovdje nije bilo i koji, nažalost, ne postoje kao istraživačko područje koje imaju drugi mali narodi, a koji takođe imaju svoje nobelovce.

- Toliko sam zahvalan ekipi. Mislim da Andrićgrad dobija poseban ukras, a to je ova projekcija. Nastavak ove priče će biti opera koja bi trebalo da bude organizovana iduće godine, jer sve što je vezano za Andrića polako treba da naseli i njegov grad - zaključio je Kusturica.

Autor serijala Sonja Mihajlov kaže da je ulazak u Andrićeve intimne sfere za nju bilo neponovljivo iskustvo, s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je, pored toga što je ostavio za sobom izuzetno književno djelo, bio i veoma zanimljiva ličnost.

- Na serijalu je rađeno više od dvije godine na devet lokacije bivše Jugoslavije, kao i u Štokholmu i Krakovu. Čast nam je bila da se serijal emituje baš u Andrićgradu i zahvalni smo profesoru Kusturici što nam je takvu mogućnost predložio - rekla je Mihajlov i dodala da će dalju budućnost serijal imati na televiziji.

Scenarista Danica Pajović kaže da su, tražeći jedan moderan, brz, dinamičan i zanimljiv način sa posebnim akcentima na njegov intimni život, povezivanjem društveno-istorijskih okolnosti u kojima je on živio, povezivanjem njegovog stvaralaštva sa značajnim trenucima u njegovom životu sticali neka nova znanja i spoznaje o Andrićevom značaju i o fascinantnosti njegove biografije.

- Kada se sumiraju sve četiri epizode, može se reći da je njegov život ontogeneza 20. vijeka i da prateći njegov život od rođenja do smrti mi tačno vidimo sve etape kroz koje su naši prostori prošli do sedamdesetih godina 20. vijeka - rekla je Pajovićeva.

Promocija knjige

U Andrićevom institutu ovog vikenda promovisana je i knjiga "Serbia", koju su priredili Sanja Ćosić, Novo Tomić i Ratomir Damjanović.

Riječ je o djelu koje okuplja ono što su strani autori o Srbima i srpskoj državi govorili od 19. vijeka do danas. Knjiga je obimna i sadrži tri tematska djela. Jedna je srpski narod, drugi srpska zemlja i treći srpska duhovnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana