Andrić je sebe zadao sebi

Mirna Pijetlović
Andrić je sebe zadao sebi

Banjaluka - Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke.

Citat je ovo iz knjige srpskog nobelovca i člana Srpske kraljevske akademije Ive Andrića "Znakovi pore puta", koji nas je napustio na današnji dan prije punih 40 godina.

Sreću i čast da lično poznaje Andrića imao je naš pisac Matija Bećković, koji za "Glas Srpske" kaže da je Andrić, prije svega, bio blag čovjek, govorio je ispod glasa i vrlo duhovit.

- U novinama se vodila rasprava gde je on rođen. Da li je to u Travniku, ili u Docu kraj Travnika i kojeg tačno datuma. I tako sam ga jedne prilike pitao zašto se ne javi novinama i kaže im istinu, na šta mi je on, u svom duhovitom stilu odgovorio: "A što, neka neko na tome doktorira" - prisjetio se Bećković.

Kako je naglasio Bećković, Andrić se izborio za ono zbog čega se rodio, a da uradi to "žrtvovao je štošta i sve je činio da sebe onemogući sporednim stvarima da ne uradi ono glavno".

- Njegovi roditelji su bili Vuk Karadžić i Njegoš. Kada je Miloš Crnjanski kazao: "Ja sam sam sebi predak", na tu reč je ipak više imao Ivo Andrić, koji je sebe stvorio, sebe zadao sebi i sebe ostvario, antidatirao svoje rođenje i stao sa Vukom i Njegošem, kao treći stub na kojem stoji srpski jezik i srpska kultura - rekao je Bećković.

Ovaj značajan jubilej, kada nas je napustio veliki Andrić, biće obilježen danas u Beogradu dokumentarnim serijalom "Biti čovek - Ivo Andrić" u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Autor i producent je Sonja Mihajlov, reditelj Miljan Glišić, prema scenariju Danice Pajović i Sonje Mihajlov, u produkciji kuće "Stanković i sinovi". 

Autorka vodi publiku kroz biografiju i stvaralaštvo Andrića. Njeni sagovornici bacaju novo svjetlo na privatni život, ideološko opredjeljenje, diplomatsku karijeru i umjetničke uzore velikog književnika, ali i definišu sociokulturne i istorijske prilike vremena s kojim se borio Ivo Andrić. 
U serijalu govore književnik Muharem Bazdulj, mr sc. Velimir Visković, dr Ranko Vujačić, akademik Radovan Vučković, prof. dr Julijana Vučo, dr Žaneta Đukić-Perišić, Zona Kalember, dr Miloš Ković, direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, reditelj Emir Kusturica i mnogi drugi. 

Godišnjicu će obilježiti i Zavičajni muzej Travnik, koji će objaviti prigodnu filatelističku kovertu i poštanski žig.

Ivo Andrić je bio pripovjedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika, stila i prefinjenim psihološkim analizama.

Zapis

Pred samu smrt Ivo Andrić je u svojoj bilježnici ostavio zapis: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog 'javnog radnika' dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana