Andrić, Dučić i kraljevi u novom svjetlu

Aleksandra Madžar
Andrić, Dučić i kraljevi u novom svjetlu

Banjaluka - Izložba arhivskih dokumenata "Ličnosti i potpisi" (Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije) otvorena je juče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Zanimljivu postavku, koja je rezultat višedecenijske saradnje između Arhiva Republike Srpske i Arhiva Jugoslavije, u prisustvu mnogobrojnih posjetilaca otvorio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

- Izložba za mene, kao i za sve dobronamjerne ima višestruki značaj. Prije svega što je otvorena povodom obilježavanja Dana Banjaluke, a i što se kroz postavku prepliće saradnja dva arhiva. Poseban je, naravno, kvalitet izložbe i dokumenata - naglasio je Radmanović.

Osvrnuo se i na prethodnu uspješnu saradnju ove dvije kulturne institucije i istakao da su one dobar primjer kako treba sarađivati.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović zahvalio je Radmanoviću na podršci i takođe ukazao na značaj ove postavke koju Arhiv poklanja povodom Dana grada Banjaluke, ali i povodom Dana Arhiva RS.

- Mislim da će ova izložba, na kojoj je predstavljeno 156 državnika, političara, diplomata i drugih ličnosti koje su presudno uticale na političke događaje u Evropi i svijetu tokom 20. vijeka, privući veliku pažnju posjetilaca - rekao je Popović.

Svi koji su radoznali i žele da saznaju biografije ljudi koji su ostavili snažan trag u različitim periodima imaju priliku da se upoznaju sa četiri hronološko-tematske cjeline: "Kraljevina Jugoslavija", "Svijet između dva rata",  "Poslijeratna Jugoslavija" i "Svijet poslije rata". U okviru svakog izložbenog eksponata data je fotografija ličnosti, dokument sa njegovim potpisom i kratka biografija. Autori kataloga i izložbe su Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Dragoš Petrović.

- Ovo je jedinstvena postavka koju mogu da prirede samo pojedini državni arhivi. Tako su se na izložbi zajedno našli kraljevi Petar I Karađorđević, Aleksandar I Karađorđević, kraljica Marija Karađorđević, književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije Ivo Andrić, srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić... - kazao je vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević.

U drugoj izložbenoj cjelini, kako kaže, ravnopravno su zastupljeni svjetski državnici i političari, kralj Španije Alfonso DžIII i italijanski državnik, predsjednik vlade, lider Nacionalne fašističke partije Benito Musolini.

Promocija "glasnika"

Promocija šestog broja naučno-stručnog časopisa "Glasnik" Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske biće održana večeras u 19 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra. U programu učestvuju Bojan Stojnić, Goran Đuran, Vladan Vukliš i Marijana Todorović-Bilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana