Andreji Kargačin nagrada za mlade pjesnike "Novica Tadić"

Srna
Andreji Kargačin nagrada za mlade pjesnike "Novica Tadić"

BEOGRAD - Prestižna književna nagrada "Novica Tadić" za mlade pjesnike uručena je u Beogradu mladoj pjesnikinji Andreji Kargačin iz Novog Sada za rukopis sa naslovom "Slobodni dani Elene Čaušesku".

Andreja Kargačin je pozorišna umjetnica, umjetnica performansa, vizuelna umjetnica, koreograf i izvođač, saopšteno je iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka /Zaprokul/.


Ova nagrada, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovana je sa namjerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u srpskoj kulturi, uručena je na svečanosti u zgradi Zaprokula šesti put zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Andreja Kargačin diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odsjeku za pozorišnu i radio režiju.

Predstave su joj izvođene u Narodnom pozorištu, Bitef teatru i Novosadskom pozorištu, izlagala je u Srbiji i Italiji, na samostalnim i grupnim izložbama. Autorka je romana "Akvarijum" /2017/, za koji je dobila nagradu "Dositejevo pero".

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić.

Obraćajući se u ime žirija, Milenković je istakao da nagrađeni rukopis, zanimljivog naslova može, donekle, dočarati tajni život Eve Braun, Nađe Alelujeve, Mire Marković, Ri Sol-Ju /prva dama Sjeverne Koreje/, te Elene Čaušesku, žena koje su bile supruge nekadašnjih predsjednika država.

Književnu nagradu, u ime Ministarstva kulture uručio je Branislav Maričić, šef kabineta ministra kulture Maje Gojković, koji je čestitao je dobitnici sa nadom da će joj ova nagrada biti podsticaj da nastavi i dalje sa uspjesima.

Vršilac dužnosti direktora Zaprokula Vladan Cerović najavio je projekat "Mladi u fokusu" sa namjerom da se pored mladih pjesnika, afirmišu i mladi stvaraoci u oblasti likovne umjetnosti, pozorišta i književnosti kroz različite programe, radionice, izložbe, promocije i nova izdanja.

Andeja Kargačin podijelila je lične emocije o tome koliko joj je Novica Tadić kao pjesnik blizak i kolika je važnost nagrade koja nosi njegovo ime.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Novice Tadića i novčanog iznosa od 100.000 dinara /853 evra/, dok će rukopis biti objavljen u ediciji "Prisustva", u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Uz brojne zvanice iz kulturnog života, dodjeli nagrade prisustvovala je i Zorica Tadić, supruga velikog pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana