Andrej Nježić, sa snimanja serije “Vreme smrti”: Priča koja odgovara i našem vremenu i situaciji u kojoj smo

Ilijana Božić
Andrej Nježić, sa snimanja serije “Vreme smrti”: Priča koja odgovara i našem vremenu i situaciji u kojoj smo

BANjALUKA-BEOGRAD - “Vreme smrti” donosi priču za koju mislimo da se desila davno, da je iza nas. Ali je zapravo aktuelna, a i pripada ovom vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo.

Riječi su mladog glumca Andreja Nježića koji je za “Glas Srpske” govorio o ulozi u seriji “Vreme smrti” u režiji Gorana Šušljika koja se snima po istoimenom romanu srpskog pisca Dobrice Ćosića. Riječ je o nastavku serija “Koreni” i “Vreme zla”. Ovaj mladi glumac je iz Banjaluke, a trenutno je student treće godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Svoj talenat pokazao je u seriji “Močvara”, a ovaj put glumi Vukašinovog sina Ivana Katića, koji se vraća iz Pariza da bi bio jedan od 1.300 kaplara.

- U početku mi je uloga bila zahtevna, prvenstveno zato što je lik Ivana Katića prilično složen. On se vodi svojim idealima, istina mu je iznad svega i veruje u bolji svet. Međutim, kako odmiče snimanje sve mi je zanimljivije da tumačim ovaj lik. Mnogo mi je u tome pomogao reditelj i celokupna ekipa sa seta, kao i čitanje romana i pokušavanje da proniknem u suštinu ovog junaka - objasnio je Nježić.

Govoreći dalje o svom junaku istakao je da smatra da je važna priča koju žele da ispričaju.

- Ivan Katić je student iz Pariza koji se javlja kao dobrovoljac, uprkos tome što je kratkovid. On ne zauzima strane i u celom tom haosu ostao je dosledan sebi, zadržao je razum i nikako ne razume zašto je čovek takav kakav jeste - ispričao je Nježić.

Dodao je da je serija “Vreme smrti” ogroman projekat te da broji oko 200 glumaca. Kako je kazao pored dobro poznatih imena kao što su Žarko Laušević, Dragan Mićanović, Slobodan Ninković, Nina Janković i drugi, tu je i jedna grupa mladih glumaca, njegovih kolega s fakulteta.

- Svi stariji glumci su nas dočekali raširenih ruku. Kad kažem ovo, mislim da govorim i u ime svih nas mladih glumaca. S obzirom da se radi o jednom od većih projekata u Srbiji i o delu Dobrice Ćosića smatram da je ovo velika prilika za mladog glumca - rekao je on.

Snimanje serije “Vreme smrti” traje od maja prošle godine, a kako nam je ispričao Nježić za to vrijeme zbližio se s mnogo ljudi koji su dio ovog projekta.

- Kada to kažem, ne govorim samo o mojim kolegama, već i o članovima ekipe koje vi ne vidite na malim ekranima, a koji imaju velike zasluge za konačan rezultat. Takođe, dosta putujemo i često mi prija beg iz velikog grada i snimanje u prirodi - objasnio je on.

U ovoj seriji mnogo scena snima s glumcem Ljubišom Savanovićem i kako kaže mnogo mu je drago što ima priliku da radi s kolegom iz rodnog grada.

- Sećam se, taj dan kada je Ljuba dolazio na set, nisam ni pogledao radno naređenje. Baš me je prijatno iznenadio. On je divan kolega i partner - dodao je Nježić.

Glumac Ljubiša Savanović, koji takođe glumi u seriji “Vreme smrti”, za naš list je kazao da je Andrej divan mladi čovjek i talentovan glumac.

- Nadam se da će u godinama koje dolaze dokazati svoj kvalitet i da će imati još mnogo uloga kao što je ova u seriji “Vreme smrti”, koje nude glumcu prostor da pokaže sve što zna - kazao je Savanović.

“Svilen konac”

Andrej Nježić je istakao da ove godine izlazi film “Svilen konac” u režiji Damira Romanova, koji je radio sa sjajnom ekipom.

- Student sam treće godine glume na FDU u Beogradu, u klasi profesorke Marije Milenković. Treća godina je bitna zanatska godina i zahteva veliki rad na fakultetu. Mnogo putujemo s našom ispitnom predstavom “Pijani” Ivana Viripajeva, a spremamo i nešto novo - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana