Andrej Nježić, glumac, o filmu “Svilen konac”: Mladom čovjeku nije lako da prati snove

Ilijana Božić
Andrej Nježić, glumac, o filmu “Svilen konac”: Mladom čovjeku nije lako da prati snove

BANjALUKA - “Svilen konac” je prvi film reditelja, a i mog prijatelja Damira Romanova. Hteli smo da prikažemo ideju o mladiću koji se bori za svoju pasiju.

Riječi su mladog banjalučkog glumca Andreja Nježića, koji je za “Glas Srpske” govorio o filmu “Svilen konac” rađenom u režiji Damira Romanova, a po scenariju Milice Jevtić. Film je premijerno prikazan prvog aprila, a Nježiću, studentu treće godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pripala je glavna uloga, odnosno lik mladića Miše, koji koji sa ocem i bakom živi u zabačenom selu i mašta da postane violinista.

S njim u filmu igraju Olga Odanović, Aleksandar Stojković Piksi i Nevena Ignjatović.

- Ideja i tema filma mi je bila sasvim jasna iz scenarija koji je bio jako precizno napisan. Damir kao reditelj nam je dao potpunu slobodu, a odmah mi se iz razgovora sa njim dopala ideja da ovaj film radimo kao bajku. I naravno, da približimo publici likove da bi se oni lako povezali sa njima. Takođe, u razgovoru smo odlučili zajedno da izbegnemo tipične likove sa sela (kako ih ljudi zamišljaju) i da im je sve dostupno kao nama koji živimo u gradu. Naravno oni su u malo lepšem okruženju - objasnio je Nježić uz smijeh.

Miša je beskrajno talentovan mladić kojeg otac sputava, a Nježić nam je ispričao da su pripreme za snimanje trajale duži period, jer kako je kazao, s obzirom na to da nije muzičar, bilo je neophodno da pohađa časove violine da bi to izgledalo uvjerljivo. Dodao je da su za to zaslužne divne mlade žene Bojana Đolović i Jovana Hadžijojić.

- Kada se prisetim tog prelomnog trenutka i tih Mišinih godina, jer i ja sam jako rano otišao da živim sam (mada to nije toliko bilo davno), pomislim kako takva odluka nije laka nijednom mladom čoveku - da prati svoje snove i da ide napred bez obzira na okolnosti koje ga okružuju - kazao je Nježić.

Naglasio je da je “Svilen konac” i priča o gubitku voljene osobe te da je glavna prepreka u odnosu Miše i njegovog oca to kako će se izboriti sa tim bolom.

- To je srž njihovog konflikta. Dok je Miši muzika ono što ga povezuje sa majkom, Raši to teško pada, jer ga podseća na njegovu pokojnu ženu. Raša se boji napuštanja. Izgubio je ženu pa ne želi i sina da pusti u veliki grad daleko od njega. Takođe jedan od problema njihovog odnosa je nedostatak komunikacije i neizražavanje vlastitih emocija - ispričao je Nježić.

Objasnio je da lik Eme pomaže Miši u tome i otvara mu vrata u sasvim novi svijet.

- Miša se plaši da se bori za sebe, kao i mnogi mladi ljudi, rastrzan između pozicije da pomogne svojim roditeljima i da živi svoj život - rekao je on.

Dodao je da trenutno radi na dvije predstave koje će biti na repertoaru kada počne nova pozorišna sezona.

O kolegama

Andrej Nježić se osvrnuo na saradnju sa kolegama glumcima i rediteljem tokom snimanja filma “Svilen konac” i istakao da je Olga Odanović divna osoba i glumica, ali i prava podrška mladim ljudima.

- Mnogo mi je drago da sam ponovo imao priliku da sarađujem sa nekim iz mog rodnog grada kao što je Piksi. On je sjajan glumac i profesionalac, uvek raspoložen. Damir je divan reditelj i mislim da je ovo tek njegov početak - naveo je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana