Anđeoski glas otišao u vječnost

A. Glišić foto: A. Čavić
Anđeoski glas otišao u vječnost

Banjaluka - "Sve smo mogli da je duži bio dan" začulo se sa pozorišne scene, dok su rodbina, prijatelji, ali i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske, odali posljednju poštu muzičkoj legendi Jadranki Stojaković, koja je sahranjena juče u Banjaluci.

Na vječni počinak otišla je sa gitarom, a cvijeće i suze ostaće kao posljednji pozdrav.

Dostojanstveno, kao što je i zaslužila, ispraćena je u vječnost, a na komemoraciji u Narodnom pozorištu RS svi su govorili iz srca, iskreno, ne skrivajući tugu.  

Minut ćutanja pred odlazak u vječnost još jednom je podsjetio koliku je snagu i muzičku i životnu Jadranka sa sobom nosila. Ipak, posljednju bitku je izgubila, ali njen duh i muzika ostaju da žive, a anđeoski glas ne može biti zaboravljen.  

Na komemoraciji su bili predsjednik RS Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, predsjedavajući vijeća naroda RS Nada Tešanović, generalni konzul Srbije u RS Vladimir Nikolić, ministri u Vladi RS Jasmin Komić i Anton Kasipović, glumac Petar Božović, pjevači Neda Ukraden, Željko Joksimović, Željko Samardžić, Muris Varajić, Žak Houdek, direktor RTRS-a Draško Milinović...

- Umjetnik koji je iza sebe ostavio zaista veliko djelo. Jedan težak život koji je nije uspio odvojiti od umjetnosti pokazao je njenu istrajnost i njenu želju da se bori za život. Nesumnjivo pripada velikanima koji su ovim prostorima, pogotovo ovdje u Banjaluci, dali internacionalni značaj i pečat. Kao muzički urednik RTRS-a formirala je tu redakciju i dala uputstva kako da radi. Teška bolest je bila neumitna, stoga danas ispraćamo Jadranku svjesni njene veličine, umjetnosti i svega onoga što je radila - rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Od Jadranke se emotivno oprostila muzičarka Maja Tatić koja je bila njena bliska prijateljica.

 - Vječna lutalica i nerijetko beskućnik, najsigurniji dom imala je u svojim pjesmama, slikama, stihovima i našim srcima. Polako smo pravili planove da iduće godine obilježimo pedeset godina njenog prvog zvaničnog pojavljivanja pred publikom na "Prvom aplauzu" u Banjaluci, gdje se uvijek vraćala, bilo da su je dovodili koncerti, izložbe ili samo želja da vidi majku i porodicu - prisjetila se Tatićeva.

Direktor Sekretarijata za vjere RS istoričar Dragan Davidović, koji je takođe bio prijatelj Jadranke Stojaković, rekao je da Jadrankinu muziku "osjećamo kao dio slobode svih nas".

Odlomke iz knjige "Boje zvuka" govorili su Rajnat Majstorović i Miljka Brđanin-Babić, a kao na filmskom platnu smjenjivale su se crtice iz života muzičarke koja je bila sve samo ne obična.

- Muzikom je "obojila naše živote", ali njene pjesme će živjeti vječno, jer nose svu dobrotu, ljepotu i plemenitost njene duše - kazala je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

Muzikolog i novinar Ognjen Tvrtković priča da su odrasli u istoj ulici.

- Svi je znaju po obradama sevdalinki, a mnogi ne znaju da je ona i sama napisala mnogo pjesama. Na svim poljima bila je izuzetno uspješna - rekao je Tvrtković.

Sa osjećanjem tuge Jadranku su ispratili i Žak Houdek i Neda Ukraden.

- Obećao sam prošle godine Jadranki da ću doći da se vidimo, a evo sada dolazim na posljednji oproštaj - priča Houdek.

U kapeli na Gradskom groblju "Vrbanja", gdje je Jadranka sahranjena, govorio je akademik prof. dr Milivoje Unković. Nekoliko stotina ljudi došlo je da oda poštovanje velikoj umjetnici koja je muzičku scenu zadužila svojim velikim talentom.

- U vječni ikonostas umjetnosti trećeg maja postavljen je portret Jadranke Stojaković. Nama, njenim životnim saputnicima i prijateljima, ostala je trajna uspomena, vjera da je ljubav jača od smrti i da su snovi snažniji od činjenica. Jadranku, našu Jacu, upoznao sam u ilijaškom parku gdje je sa svojim prijateljima svirala na gitari davnih šezdesetih godina - prisjetio se Unković.

Na groblju posljednje riječi Jadranki, koja je bolovala od multiple skleroze, uputila je njen ljekar Aleksandra Kovačević-Dominović.

- Opraštamo se od tebe, draga naša Jadranka. Ti si tu negdje, blizu nas. Hvala ti što si postojala. Što si nam uljepšavala život, što si znala svojom pjesmom da dotakneš najtananije dijelove našeg srca - izgovorila je Kovačević-Dominović.

Muzička legenda nije sahranjena u Aleji zaslužnih građana, kao što je bilo najavljeno, nego u dijelu groblja koji je odmah uz buduću aleju. Direktor Gradskog groblja Nedeljko Milaković kaže da Aleja još nije zaživjela.

Dok su rodbina, prijatelji i poštovaoci Jadranke Stojaković stavljali ruže na sanduk, kao da je sve bilo u znaku pjesme po kojoj je prepoznatljiva - "Što te nema" .

Iskrena duša

- Za Jadranku me vežu dugogodišnje lijepe, prijateljske, saradničke, kolegijalne veze. Bili smo generacija koja je stasavala u isto vrijeme u Sarajevu. Sa Jacom sam se družila vrlo često i na koncertima i u studijima i na festivalima. Ona je bila više od prijateljice i koleginice, iskrena duša. Sjećam se kad me pozvala i rekla da ima pjesmu za mene, a to je bila "Oči tvoje govore" - kaže Neda Ukraden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana