“Anastasija” premijerno sutra u Banjalučkom studentskom pozorištu: Sjećanje na stradanje srpskog naroda

I. B.
“Anastasija” premijerno sutra u Banjalučkom studentskom pozorištu: Sjećanje na stradanje srpskog naroda

BANjALUKA - Predstava “Anastasija” u režiji Aleksandra Pejakovića premijerno će biti izvedena sutra u 20.30 časova na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Govoreći o ovom komadu koji je rađen u koprodukciji sa Centrom za kulturu Derventa, režiser Aleksandar Pejaković je istakao da je tema vezana za 7. februar 1942. godine kada su u okolini Banjaluke Srbi odvođeni na klanje samo zbog toga što su Srbi.

- Svjedoci smo da su u periodu nakon posljednjeg rata Srbi optuženi za mnogo šta što nisu uradili, a da se zaboravlja ono što su nad nama radili nečasni ljudi. Mi ne spominjemo nacije, ne spominjemo ih ni u ovoj predstavi. Za nas su svi oni neljudi. Predstava iako se referiše na pomenuti događaj, nije rekonstrukcija tog događaja. Osim datuma koji se spominje sve drugo je fikcija - istakao je Pejaković i dodao da se ne bave dokumentarnom građom, ali da je bitno da o jednom tako strašnom događaju progovore na ovaj način.

Naglasio je kako je važno da kažemo ko nas je progonio kako smo stradali, te koliko je od tih 2.300 ljudi moglo danas da bude potomaka.

- Ovo mi je 45. profesionalna predstava. Čini mi se da sam uradio mnogo drama, tako da ću nakon ove krenuti u pravcu komedija. Zahvalan sam porodici Kostić koja nam od 2017. godine pomaže da imamo kvalitetan repertoar, da putujemo svijetom u zemlje koje priznaju Srpsku kao entitet koji teži ka državotvornosti i zato je ova tema predstave bitna - rekao je on i dodao da je dramatizaciju teksta radio Zoran Kostić.

Pomoćnik direktora u Centru za kulturu Derventa i glavna glumica u predstavi Jovanka Božović Milovanović istakla je da je ovo prva profesionalna predstava Centra za kulturu Derventa.

Jelena Šukalo, čelistkinja, u komadu svira i igra mlađu kćerku, a kazala je da je u predstavi zapravo muzički svjedok koji pokušava da najtananije emocije glumaca prenese publici, da prenese ono što riječi ne mogu.

Direktorka Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić  naglasila je da ime Anastasija znači uskrsnuće, te da je simbolično što će ovaj komad biti izveden na Veliki petak.

 - To je ime koje nosi kćerka pokojnog glumca Dragana Banjca kojem smo posvetili ovu premijeru - rekla je ona.

Pored pomenutih glumica u komadu igra i Jelena Trepetova Kostić, a predstava se realizuje uz podršku Gradske uprave i Turističke organizacije grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana