Amiru Oru uručena nagrada Evropski atlas lirike

Srna
Amiru Oru uručena nagrada Evropski atlas lirike

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević večeras je u Banjaluci uručio nagradu "Evropski atlas lirike" uglednom izraelskom pjesniku Amiru Oru.

Amir Or rekao je da je prvi put u Banjaluci i da je počastvovan nagradom.


"Smatram da se ovakvom nagradom i svečanostima poezije Banjaluka upisuje na mapu gradova značajnih po kulturi", rekao je Or u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

Predsjednik žirija nagrade Fiona Sampson je navela da je Amir veliki pjesnik, važna figura u evropskoj poeziji, kao i da je njegovo djelo bezvremensko.

Na književnom skupu rečeno je da Amir Or pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko pismo i stvore integritet uticajne vokacije.

Amir Or iz Tel Aviva je objavio 11 knjiga poezije na raznim jezicima u Evropi, Aziji i Americi, a za poeziju je, između ostalog, dobio Bernštajnovu i Fulbrajtovu nagradu.

Nagradu "Evropski atlas lirike" za cjelokupno pjesničko djelo već tri godine dodjeljuje izdavač "Kuća poezije" i istoimena asocijacija književnih prevodilaca iz Banjaluke.

Uz nagradu se objavljuje i knjiga izabranih pjesama iz cjelokupnog djela dobitnika.

Prethodni dobitnici nagrade su poljska pjesnikinja Eva Lipska, koja je bila kandidat za Nobelovu nagradu, i najnagrađivaniji britanski pjesnik Šon OžBrajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana