Amerikanka pisala Tesli 40 godina

Cvija Mrkonjić
Amerikanka pisala Tesli 40 godina

Beograd - Gotovo dvije hiljade listova pisama koje je Amerikanka Mej Klajn pisala Nikoli Tesli predstavljaju jednu od najvećih misterija koje prate ime srpskog naučnika svjetske slave.

Umjetnine koje su krasile ambijent u kome je živio čovjek čija su dostignuća imala ogroman uticaj na ljudsku civilizaciju nalaze se u beogradskom muzeju koji nosi njegove ime.

Kustos Muzeja Nikole Tesle Milica Kesler istakla je da o Mej Klajn znaju samo ono što su mogli da zaključe iz njenih pisama, uglavnom pisanih nečitkim rukopisom.

- Iz delova koje smo uspeli da pročitamo saznali smo da je rođena 25. avgusta 1856. godine u 11.15 časova, 72 milje zapadno od Njujork Sitija. Živela je u Nju Džersiju, bavila se astrologijom, pravila je horoskope, slikala akvarele i proučavala ptice - navela je Keslerova.

Prema njenim riječima, Amerikanka je Tesli pisala punih 40 godina, od 1901. pa sve do njegove smrti, i bila je veoma neobična ličnost.

- Kroz pisma mu je govorila o tome kako ona živi, opisivala svoj stan, ptičice, ali i otkrivala šta svakodnevno radi. Pretpostavljamo da su se i lično poznavali, ali nemamo sigurne podatke o tome - kazala je Keslerova.

Ističe da nemaju pisma koja je Tesla pisao Mej, pa ne znaju kako je tekao njihov "dijalog", ali ipak su na osnovu mnoštva sačuvanih napisa uspjeli da sastave grubu sliku o ovoj neobičnoj ženi.

Prema podacima iz Muzeja, Klajnova je pisala i knjige kao i pjesme koje su štampane u časopisima, a svoje stihove slala je uz pisma. U kovertama su Tesli stizali i stripovi isječeni iz novina, smiješne pričice i vicevi iz lista "The Furrov", fotografije, bojeni crteži i akvareli životinja i predjela koje je Mej slikala.

Dva njena akvarela bila su izložena u oktobru 1932. u Filadelfiji na 35. izložbi akvarela na Pensilvanijskoj akademiji lijepih umjetnosti, a tri godine ranije Tesli su stigla dva njena djela.

Među umjetničkim predmetima ove zbirke mogu se vidjeti dva akvarela sa jedrenjacima, čamcima i ribarima nepoznatog autora. Međutim, najčešća tema kolekcije je portret Nikole Tesle koji su radili Ivan Benković, Jovan Barać, Dijaz Buitrago i nepoznati umjetnik koji je studiju nazvao "Teslin anđeo". Njegov lik dospio je i u karikature, a četiri sačuvane karikature djelo su trojice poznatih američkih karikaturista Edvina Markusa, Džordža Bendžamina Laksa i Homera Davenporta.

Medaljon od sedefa

U zbirci umjetničkih predmeta Nikole Tesle postoje tri predmeta o kojima se ne zna ništa. Riječ je o dva likovna djela,  kineskom drvorezu i japanskom akvarelu, kao i medaljonu od rezbarenog sedefa koji je jedini sačuvani predmet sa religioznom temom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana