Amelija Pulen i Džejms Bond zajedno u društvu

Priredila: Aleksandra Glišić
Amelija Pulen i Džejms Bond zajedno u društvu

Los Anđeles - Slavni reditelji otkrili su koji su njihovi omiljeni filmovi, a svoj izbor obrazložili su u listu "The New York Times".

Sofija Kopola, rediteljka filmova kao što su "Samoubistva djevica" i "Izgubljeni u prevodu", kao jedan od omiljenih filmova navela je "Daddy's Home", komediju sa Vilom Farelom i Markom Volbergom.

- To je jedini film u kom i moja djeca i ja podjednako uživamo. Volim Vila Ferela i njegov film je simpatičan i zabavan, a djecu zasmijava do suza - kaže Kopola.

Na listi filmova koje je ona odabrala su "Viša sila", "Bijela traka", "Divljaci", "Glavom kroz zid", "Ispod kože", "Neviđeni", "Zajedno", "Grizli men", "Ida", "Akvarijum" i "Ex Machina".

- Obično volim suptilnije filmove, ali uživam u svim ostvarenjima. Za potrebe ove liste, mislila sam o filmovima koje sam voljela u posljednjih 15-20 godina. Mislim da su inspirativni, naročito zato što su neki od njih drugačiji od svega što sam ranije vidjela, a ni slični onome što ja radim - obrazložila je Kopola.

Reditelj Denis Vilnev se dvoumio između filmova "Biće krvi" ili "Nema zemlje za starce", oba iz 2007.

- Pokreće me uticaj ovih filmova koji su imali onda i koji imaju danas. Vrijeme je glavni sudija. Neke scene su mi prošle pravo kroz lobanju, kao metak koji se rasprsnuo po zidovima mog mozga. Kao scena u kojoj Danijel Dej Luis krštava bebu uljem u "Biće krvi". Slično sam se osjetio kad sam gledao "Nema zemlje za starce" braće Koen. Slika policajčevih čizama koje ostavljaju tamne tragove na podu dok ga davi ubica iz noćne more kog igra Havijer Bardem, zauvijek će me proganjati" - rekao je Vilnev.

Među filmovima koje je ovaj reditelj odabrao su i "Ispod kože", "Prorok", "Pasji zub", "Dogvil", "Potomci", "Početak" i "Pasji život"

Svoju listu "opravdao" je i reditelj Pol Fig.

- Nisam ciničan reditelj. Volim srećan kraj, romantiku, filmove poslije kojih se osjećam dobro. Najbolje se osjećam kad zaboravim da gledam film. Ili kad kao reditelj kažem: "Kako li su uradili ovo?" - ispričao je Fig.

Njegovi filmski favoriti su "Napoleon Dinamit", "Mulen ruž", "Sing strit", "Dedpul", "Apokalipsa u Holivudu", "Čudesna sudbina Amelije Pulen", "Zapravo ljubav", "Samac", "Mjesec", "Kazino Rojal" i "Mustang".

Reditelj Antoan Fukua priznaje da voli sve vrste filmova, one sa jakim likovima poput "Biće krvi" i zabavne poput "Gravitacije" i "Avatara". Priznaje da voli kada ga "filmovi prenose na druga mjesta i ispunjavaju čudom, koji su podsjetnik za sve nas da istrajavamo u ostvarenju svojih snova".

- "Ograde" me podsjećaju na moje odrastanje u Pitsburgu, "Minhen" me je edukovao dok me je zabavljao i to poput trilera dostojnog Hičkoka i Spilberga. Kao i svi ostali, volim da uzmem kokice, zavalim se i gledam ono zbog čega Holivud postoji, poput "Gladijatora", koji je dostojan nasljednik vremena epske režije Dejvida Lina - rekao je Fukua.

Kompletnu listu omiljenih filmova ovog reditelja čine "Ograde", "Milioner iz blata", "Zvijeri Južnih divljina",     "00:30 - Tajna operacija", "Avatar", "Minhen", "Biće krvi", "Pijanista", "Zakletva" i "Gladijator".

"Ispod kože"

Naučno-fantastični triler "Ispod kože" nalazi se na listi omiljenih filmova Sofije Kopole i Denise Vilneva. Riječ je o trećem dugometražnom ostvarenju engleskog umjetnika Jonathana Glazera. Glavnu ulogu tumači glumica Skarlet Johanson, priča prati ženu bez identiteta koja putuje Škotskom i zavodi muškarce, a ispostavlja se da ja ona vanzemaljac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana