Ambijent Kozare stvara ideje

Snežana Tasić
Ambijent Kozare stvara ideje

Prijedor - Kozara je uvijek inspirativna za umjetnike, bez obzira na to o kojoj vrsti umjetnosti je riječ, a očekujem da će impuls koji dobijemo na terenu odrediti temu kojom će se svako od slikara baviti.

Kazao je ovo za "Glas Srpske" profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Zoran Banović, jedan od devet učesnika 11. likovne kolonije "Sreten Stojanović", koji su se u srijedu okupili na Kozari, čime je zvanično i počeo njihov rad.

- Kad dolazimo na ovakve manifestacije, nikad nemamo konkretan plan šta ćemo raditi, nego sačekamo da se ideja stvori u ambijentu. Ono što je izvjesno je da ću se ja ovdje baviti crtežom tušem i perom, pa se nadam da ću odgovoriti izazovu na adekvatan način - kazao je Banović.
On je dodao da je na ovoj koloniji već četvrti put i da je ovo jedina kolonija na koju se on odazivao do sada, jer nema sitnih neprofesionalnosti, što ga je motivisalo da opet dođe na Kozaru.
- Poseban je izazov i da se srećemo sa kolegama. Iako je svima naš rad poznat, ovo će biti prilika da se u posebnim uslovima koje nudi Kozara družimo, stvaramo, razmjenjujemo stavove u vezi sa našom branšom i našom strukom - rekao je Banović.

Pored njega, do 12. avgusta na Kozari će inspiraciju za svoje radove potražiti i akademski slikari Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa trebinjske Akademije umjetnosti, te Milivoje Unković, Borjana Mrđa, Danko Brkić, Biljana Gavranović i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Rad umjetnika prati profesor i likovni kritičar Siniša Vidaković, koji će biti zadužen za pisanje predgovora za katalog izložbe sa ove kolonije.
Prema propozicijama kolonije, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će, kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo Gradske uprave i Muzeja Kozare.

Izložba

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare, na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji, u septembru, a ove godine povodom 43. književnih susreta na Kozari. Selektor kolonije, akademski slikar Predrag Marjanović, kaže da su njegov izbor bili eminentni umjetnici sa dvije akademije umjetnosti iz Republike Srpske.
- Oni neće raditi na zadatu temu već od njih očekujemo da rade ono što inače rade, bilo da su na Kozari ili u Parizu i Londonu. Ja znam da druge kolonije imaju striktno zadate teme, ali kod nas je to dosta liberalno, tako da očekujemo i kvalitet i šarolikost kolorita, tehnika i motiva koji su im bili inspiracija za rad - rekao je Marjanović.
 

Pejzaži

Slikar Biljana Gavranović je na ovoj koloniji bila i 2009. godine.

- Drago mi je da smo se okupili izvan radnog mjesta i da ćemo raditi, slikati i družiti se. Moj izvor su ovog puta  pejzaži i to akril na platnu. Već samo okruženje, priroda, biće

dovoljna inspiracija da se radi - kazala je Gavranovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana