Ambasador Ivancov otvorio reviju ruskog filma u Mostaru

Srna
Ambasador Ivancov otvorio reviju ruskog filma u Mostaru

Mostar - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov otvorio je večeras u Mostaru Prvu reviju ruskog filma u ovom gradu, poručujući da se nada da će to biti još jedan korak u zbližavanju ruskog sa narodima u BiH.

“Ovi moderni filmovi posvećeni su društvenom životu Rusije, ali i 70 godina od pobjede nad fašizmom. Nadam se da će ova tradicija biti nastavljena i da će saradnja između naših zemalja jačati”, rekao je Ivancov.

Uoči revije filma, Ivancov je razgovarao sa glavnim savjetnikom grada Mostara Radmilom Komadinom razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, ekonomije i turizma.

Komadina je zahvalila ruskom ambasadoru na posjeti i dodala da će razgovori o potencijalnoj saradnji tek biti otvoreni i da će biti pretočeni u konkretne aktivnosti.

“Kultura je oblast koja ruši sve barijere, a nadamo se da će se uspostaviti saradnja i u drugim oblastima”, dodala je Komadina.

Organizator Revije ruskog filma Željko Stojanović rekao je da je ovo prvi put da se jedan ruski kulturni događaj dešava u Mostaru.

“Revija ruskog filma je međunarodni projekat koji je nastao prije sedam godina u BiH i do sada je bilo 25 izdanja revije u 15 gradova u BiH. Važno je da se ova manifestacija nastavi i narednih godina, ali i da nadogradimo kulturnu saradnjom kroz ekonomiju i privredu”, rekao je Stojanović.

Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”, gdje se održava Revija ruskog filma, izrazio je nadu da će biti nastavljena saradnja sa Rusijom na kulturnom i drugim planovima.

“Nema razloga da sa tako bliskim narodom po jeziku i po kulturi ne razvijemo čvršće veze”, rekao je Vidović.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji mostarska će publika moći da pogleda pet filmova savremene ruske produkcije.

Revija je otvorena projekcijom filma “12” Nikite Mihalkova, a publika će sutra moći da pogleda filmove “Jedan rat” u režiji Vere Glagoljev, “Moskva suzama ne vjeruje” u režiji Vladimira Nemcova.

U subotu, 23. maja, biće prikazani filmovi “Kukavica” Aleksandra Rogoškina i “Državni savjetnik” Filipa Jankovskog.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana