Alisa i Narnija kao vječne inspiracije

Priredila: Mirna Pijetlović
Alisa i Narnija kao vječne inspiracije

London - Od "Petoro djece i ono" do "Šta je uradila Keti", stručnjaci za knjige istraživali su spektakularne nastavke i prepričavanja klasičnih priča sa modernim zapletom, kao i razlog zašto su nam one potrebne, te šta je i ko inspirisao pojedine velikane književnosti da stvore djela od neprolaznog značaja.

Mnogi autori knjiga za djecu našli su inspiraciju da postanu pisci u tome što su mnogo voljeli da čitaju kao djeca. Naime, svi pisci kažu da je najbolja priprema da se postane pisac to da budete dobar čitalac. Većina pisaca povezuje svoje inspiracije sa jednim piscem, odnosno "idolom u književnosti".

Pirs Tordej, dobitnik "Gardijanove" nagrade za dječiju fikciju za knjigu "Tamna divljina", naveo je da su romani "Hronike Narnije" C. S. Luisa imali ogroman uticaj na njega, jer je Luis u svom pisanju stvorio svijet životinja koje govore - baš kao što to Pirs radi u svojoj kolekciji priča. Po ovim romanima snimljena je i kultna serija, kao i film za djecu.

Filip Pulman je često pominjao da svi pisci pomalo kradu - baš kao što to rade i svrake.

- Mislim da je demon iz moje priče vjerovatno gavran, vrana ili svraka, neka od ptica iz te porodice, zato što ona krade stvari, poput ideja za priče, zatim slike, kao i fraze - izjavio je u jednom intervjuu Pulman.

Knjiga "Petoro djece i ono" Edite Nezbit objavljena je 1902. godine, a riječ je o priči o porodici djece koja otkrivaju Psamida - mrzovoljnog pješčanog vilenjaka koji im ispunjava želje od kojih mnoge krenu po zlu. Knjiga je doživjela uspjeh po izdavanju i otad je veoma popularna.

Kao dijete Žaklin Vilson voljela je kako magiju priče, tako i Roberta, Antiju, Kirila, Džejn i njihovog malog brata oduvijek poznatog kao Jagnje, djecu čiji životi su bili toliko obogaćeni čarobnim avanturama. Kao nastavak knjizi, ili počast istoj, Žaklin Vilson napisala je "Četvoro djece i ono".

Još puna karakteristične magije i sa mrzovoljnim bićem čija tumačenja želja su mnogo bukvalnija od dječijih, knjiga ističe vilsonovski spojenu porodicu kojoj magija može i te kako da pomogne. Poznati realizam Žaklin Vilson briljantno je poboljšan ovim daškom magije.

Ali, nastavci mogu da odu u beskonačno mnogo pravaca, a knjiga "Petoro djece na Zapadnom frontu" Kejt Saunders je totalno drugačija vrsta "šta se onda desilo". Saundersova se mudro drži duha priče dok je istovremeno premješta u Prvi svjetski rat. U veoma potresnoj i provokativnoj priči ona zamišlja šta bi se desilo originalnoj djeci ako bi se zadesila u ratu.

Psamid je još tu, i magija je bitna, ali su, u stvari, to petoro djece i šta se njima dešava tokom Prvog svjetskog rata ono što čini ovu knjigu predivnim odavanjem počasti originalnoj knjizi, istovremeno osvježavajući naše pamćenje o originalnim Nezbitinim likovima.

Priča o Alisi, djevojčici koja upadne u zečiju rupu u klasiku Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda", inspiriše pisce i ilustratore već 150 godina, a po njoj je snimljen veliki broj filmskih priča. Nedavno je bestseler Keti Kesidi "Djevojka sa staklenom kuglom" privukao pažnju po nekim idejama iz Kerolove originalne priče u realističnoj savremenoj priči o prijateljstvu i podmukloj prirodi zlostavljanja.

Njena Alisa je na konaku kada padne niz stepenice i snažno udari glavom o ogledalo. Ležeći u bolničkom krevetu u komi, Alisa i takozvani prijatelji sa kojima je bila razmatraju šta se stvarno desilo. Može li Alisina nesreća pomoći da se spriječi zlostavljanje u budućnosti? Ostaje da se vidi u nekim budućim djelima nekih novih pisaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana