Aleksandra Čvorović objavila novu zbirku poezije: Počinje lov na Pjesmojeda

Branislav Predojević
Aleksandra Čvorović objavila novu zbirku poezije: Počinje lov na Pjesmojeda

BANjALUKA - Izdavačka kuća "Besjeda" objavila je novu antologiju pjesama književnice Aleksandre Čvorović pod nazivom "Pjesmojed".

U pitanju je zbirka poezije  za najmlađe čitaoce, tj. djecu od tri do pet godina, ali koju mogu čitati svi koji i dalje čuvaju dijete u sebi, bez predrasuda o  podjeli književnosti na onu za odrasle i na onu za djecu.

Kako saopštava propratna najava izdavača, ovo je prilika da otkrijete čarobni svijet rime i igre u neodoljivoj knjizi za najmlađe.

- Putovanje kroz vrtić do prvih koraka u školskim hodnicima nikad nije bilo zabavnije. Ova knjiga je nezaobilazno štivo za svako dijete i roditelje koji žele da uživaju u zajedničkom čitanju, učenju i igri. Neka ovo putovanje riječima obogati svaki dan i osvoji srce cijele porodice - piše u najavi izdavača. Autorka kaže da se knjiga "Pjesmojed" nekako nametnula sama od sebe  između nekoliko spremljenih rukopisa, tražeći svoj put poput radoznalih mališana kojima je namijenjena.

- Pored nekoliko rukopisa spremnih za štampu (pjesme, bajke i pjesme za djecu) "Pjesmojed" se nametnuo da izađe prvi. Knjige su kao djeca koju rodite, svaka je drugačija, svaka ima neki svoj put i mi autori nikada ne znamo dokle će stići - rekla je Čvorovićeva.

Književnica ističe da je naziv zbirke proistekao iz hrabrog pokušaja da se spriječi čitanje poezije bez zaborava stihova i da je, bez obzira na intrigantan naziv, junak iz naslova knjige jedno prilično dobro stvorenje.

- Reakcije na naslov su vrlo pozitivne, intrigantan je, a zapravo  izveden iz  rimovane avanture  "Lov na Pjesmojeda". Otkriću vam tajnu, ovo ljubičasto slatko stvorenje sa korice je Pjesmojed, on se uvlači u snove djeci i tamo jede naučene pjesmice, tako nastaju rupe u stihovima i djeca počinju da ih zaboravljaju. A kako ga uloviti i sa njim se izboriti, otkrićete u knjizi - rekla je Čvorovićeva.

Knjiga je podijeljena na dva dijela: "Rimovane avanture" i "Pesme skočice i skočivanke", sa ukupno 18 pjesmica, a ono što ovu knjigu, pored sjajnih pjesama, čini izuzetnom, jesu fantastične ilustracije za koje su zaslužne autorka knjige i njena kćerka Anabela Počić, učenica umjetničke škole.

Jedan od recenzenata knjige, Sanja Ivanović, napisala je u predgovoru da se u knjizi može naći za svakoga po nešto, od najmlađih do najstarih, ali da se njena suština najbolje otkriva zajedničkim čitanjem nekoliko generacija.

- Rimovane avanture Aleksandre Čvorović otkrivaju nam ko je "Pjesmojed", gdje se skriva, kada se pojavljuje i kako se izboriti s njim. Upoznajemo se sa Zaljubljenim leptirom, Čarobnom ružom i  odlazimo na Maskenbal. Ovaj dio knjige je namijenjen djeci koja vole da putuju u čarobne svjetove mašte, otkrivaju neobične likove i uživaju u avanturama. Slijede kratke pjesme, skočice i skočivanke namijenjene za maštanje, igranje i cupkanje, u kojima će uživati ne samo djeca nego i oni koji im budu čitali i igrali se sa njima - napisala je Ivanovićeva.

Knjiga ima 48 strana i može se kupiti u knjižarama "Kultura", knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i prodajnim mjestima "Besjede".

 

AUTORKA

Aleksandra Čvorović je rođena 1976. godine u Banjaluci, gdje je završila i studije književnosti.

Magistrirala je bibliotekarstvo i informatiku u Beogradu, a završila je i edukaciju za savjetodavnog terapeuta TA. Radi kao dječiji bibliotekar u NUBRS i vodi radionice kreativnog pisanja, dramsko-recitatorsku radionicu... Dobitnica je više književnih nagrada, a pjesme su joj prevođene na evropske jezike, učestvovala je na festivalima u regionu i Evropi. Majka je dvije djevojčice, Anabele i Leonore, koje je inspirišu. Napisala je sedam knjiga (tri knjige poezije, jednu poetske proze i jednu knjigu priča), a, pored ostalog, dvije knjige za djecu: "Čarobna ruža" (2014) i  "Ukrala me Šumbaba!" (2018).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana