Aleksandra Bilanović, operska pjevačica iz Banjaluke: Priznanje kao kruna strpljivog rada

Aleksandra Madžar
Aleksandra Bilanović, operska pjevačica iz Banjaluke: Priznanje kao kruna strpljivog rada

Banjaluka – "Rektorova nagrada" mi je potvrda zaista strpljivog rada na sebi, izgradnji sebe kao umjetnika kroz ove dosadašnje četiri godine studija. Nazvala bih to krunom svog dosadašnjeg rada. Drago mi je da su Univerzitet i Muzička akademija u Zagrebu prepoznali i nagradili moj talenat i zalaganje.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" operska pjevačica iz Banjaluke, Aleksandra Bilanović, koja je prije četiri godine odlučila da studiranje operskog pjevanja nastavi u Zagrebu.

Nagradu je dobila za dvije glavne uloge koje je ostvarila na Akademiji u ovoj akademskoj godini. Riječ je o oživljavanju zahtjevnih likova, Amelije iz opere "Amelija ide na ples" G. C. Menotija i Agripine iz opere "Agripina" G. F. Hendla.

- Agripina mi je donijela nevjerovatno iskustvo, o kakvom sanjaju svi studenti pjevanja, pa i oni koji su već završili studij, da pjevam u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i to dva puta. Zaista je neopisiv doživljaj nastupati na toj sceni - kazala je Bilanovićeva i prisjetila se da je sala za oba izvođenja bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Opera "Amelija ide na ples" izvedena je u Kazalištu "Mala scena", gdje je Bilanovićeva bila izabrana da pjeva na premijeri, a poslije toga pjevala je na Akademiji u sedmici otvaranja nove dvorane "Blagoje Bersa".

Nagrada će joj biti uručena u petak, 17. juna, na Muzičkoj akademiji, a poslije toga ova operska pjevačica se sprema na put u Mađarsku.

- Tamo ću pohađati ljetnu školu "Crescendo Summer Institute", kao prošlogodišnji najbolji polaznik, gdje ću biti dvije sedmice - rekla je Bilanovićeva.

Pozitivne kritike

Profesor operskih uloga, kompozitor Zoran Novačić napisao je za ovu talentovanu umjetnicu tri magnifikata, koje će izvesti sljedeće godine.

- Ove godine u aprilu sam izvodila njegovu kompoziciju za orkestar i solo sopran, alt i bariton "Via crucis" u crkvi sv. Katarine u Zagrebu, za koju je kasnije izašla kritika, gdje je napisano: "Kristalni sopran Aleksandre Bilanović", zaista je to veliki kompliment kada je pjevanje u pitanju - ponosna je operska pjevačica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana