Aleksandar Pavić dobitnik nagrade ruskog udruženja pisaca

Srna
Aleksandar Pavić dobitnik nagrade ruskog udruženja pisaca

BEOGRAD - Politikolog Aleksandar Pavić dobitnik je ovogodišnje nagrade "Imperska kultura - Eduard Volodin", koju rusko Udruženje pisaca dodjeljuje svake godine na Bogojavljenje.

Cijenjeni srpski politikolog nagradu je dobio zbog svog publicističkog rada i analitičkih tekstova objavljivanih u srpskim i ruskim medijima u kategoriji "Slovensko bratstvo".

Pavić je rekao da ga je nagrada obradovala.

"Lepo je čuti da neko to prati, da je neko to prepoznao i vrlo sam zadovoljan što je to baš Rusija. S obzirom da sam američki đak, time je zadovoljstvo još veće", rekao je Pavić za "Sputnjik".

On je izrazio uvjerenje da u Srbiji ima još ljudi koji su zaslužili da dobiju nagradu zato što pokušavaju da razumiju sadašnjost izvan bilo kakvih propagandnih matrica.

"Niti sam se trudio da budem proruski, niti pro bilo šta drugo, nego da dođem do istine", rekao je Pavić.

Nagrada "Imperska kultura" ustanovljena je 1999. godine, a od 2002. godine, poslije smrti značajnog ruskog estetičara i književnog kritičara Eduarda Volodina, ponijela je njegovo ime.

Iz Srbije su do sada dobitnici ove nagrade bili i istoričar Slavenko Terzić, koji je i bivši ambasador Srbije u Rusiji, književnik Milovan Vitezović, vladika Joanikije.

Aleksandar Pavić, politkolog iz Beograda, završio je gimnaziju u Litl Roku u Arkanzasu, a političke nauke na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, da bi se početkom građanskog rata u Jugoslaviji vratio u Srbiju.

Bio je savjetnik predsjednika Republike Srpske Biljane Plavšić i saradnik ruskog portala "Fond strateške kulture".

Kolumnista je brojnih srpskih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana