“Aleksandar od Jugoslavije” u režiji Zdravka Šotre od večeras na kanalu Nova S: Život i smrt velikih ideja

G.S.
“Aleksandar od Jugoslavije” u režiji Zdravka Šotre od večeras na kanalu Nova S: Život i smrt velikih ideja

Priča o “kralju ujedinitelju”, Aleksandru Prvom Karađorđeviću počinje kada se on vraća iz Prvog svjetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine, a završava se atentatom u Marselju 1934. godine.

Dio te priče i dio istorije biće utisnut u fikciju i u seriju “Aleksandar, kralj od Jugoslavije”, u režiji Zdravka Šotre, čije emitovanje večeras počinje na kanalu Nova S.

Serija, rađena po istoimenom romanu Vuka Draškovića, imaće 15 epizoda.

- Aleksandar ulazi u Beograd, tri dana pošto je grad oslobođen. U dva balkanska i u Prvom svetskom ratu komandovao je srpskom vojskom u mnogim pobedonosnim bitkama. Srbi su tim pobedama zadivili svet, a Aleksandar, mesto radosti, oseća gorčinu, jer je Srbija teško izginula, sva je spaljena i razorena. Dok njegova vojska nadire dalje, izbija na obalu Jadrana i nastavlja prema Mariboru, umorni ratnik Aleksandar započinje stvaranje države Južnih Slovena. Njenim stvaranjem nestaće Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora - stoji u najavi serije.

Serija će ispričati priču o jednom dijelu istorije, a glumac Goran Šušljik, koji u ovoj seriji igra Antu Trumbića, kazao je za portal “Nova S” da je ovo vrijeme kada su nam potrebna podsjećanja na to šta su bile greške.

- Ovo nije revizija istorije, nego njeno ponovno učenje, sagledavanje iz ovog trenutka je još važnije - kako gledamo na neke istorijske činjenice. Sad kada smo mnogo daleko ne mogu drugačije da doživljavam to nego kao zemlju u kojoj sam rođen, u kojoj sam rastao, u kojoj je moj identitet napravljen. Ne mislim da je potrebna moja lična revizija u odnosu na to, već sagledavanje onoga gde sam i kako sam rastao i živeo - mene ne bi bilo da nije bilo te Jugoslavije, ja sam dete te Jugoslavije - naveo je Šušljik.

Šušljik je objasnio da je sam režiser Zdravko Šotra pravi vitez pričanja priče.

- On je vitez našeg posla, vitez pričanja priča, hrabar čovek koji je uspeo u ovim godinama da pobedi prepreke i da napravi seriju, koja je ne samo dramsko delo, već ideja da se ispriča priča o kralju Aleksandru i svim društvenim, političkim, socijalnim uslovima u kojima je ideja Jugoslavije živela, zaživela i na kraju umrla - navodi Šušljik.

Više od 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu, koji je sniman tokom prošle godine. Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Goran Šušljik, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo i drugi.

Serija će biti emitovana ponedjeljkom od 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana