Aleksandar Gatalica za Glas Srpske: Pisac mora da progovori u ime naroda

Mirna Pijetlović
Aleksandar Gatalica za Glas Srpske: Pisac mora da progovori u ime naroda

Banjaluka - Pisac nije političar, nije narodni tribun, ali ipak, na svoj način treba da progovori o mukama mnogih. I pre svega, to znači da mora da napiše dobru knjigu. Ako se mnogi ne prepoznaju u knjizi, onda ona i nije za mnoge.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" srpski višenagrađivani književnik Aleksandar Gatalica o svojoj novoj knjizi "Sonata za lošeg čoveka".

- U ovoj knjizi su se mnogi prepoznali, jer se radi o vremenima, događajima i ljudima koje smo sami susretali i u kojima smo sami učestvovali. Upravo zato knjiga ima dobru šansu da bude čitana, ali samo pod uslovom da nije banalna, jer se takve knjige zaboravljaju odmah - kaže Gatalica.

O izazovima pisanja novog djela, poslije nezapamćenog uspjeha njegove, NIN-ovom nagradom nagrađene knjige "Veliki rat", Gatalica naglašava da želi da svaka sljedeća bude književni događaj.

- Važno je imati pravilnu odluku šta želite da stvorite. Još kao mlad čovek želeo sam da pišem knjige koje nisu od ovoga sveta i samim tim sam sebe odmah prebacio u jedan koš o kojem su svašta govorili - da nisam aktuelan, ne pišem mladalačke i generacijske romane, ne pišem buntovne romane, itd. - pojašnjava Gatalica.

Međutim, ono što smatra za najvrednije, kada je u pitanju njegov uspjeh, bez obzira na kritike, je to da je imao priliku da uči od uglednih profesora.

- Jedan od njih je govorio da su one knjige za koje uključite časovnik dok ih pišete, osuđene na propast, jer će se taj časovnik sigurno zaustaviti. Jedina nada je da pišete ugašenog časovnika, a to možete jedino ako stvarate neideološke knjige, odnosno ne zauzimate ničiju stranu, nego pišete za čoveka. Takva knjiga će biti čitana neodređeno dugo, jer niste uključili časovnik koji će stati - smatra Gatalica.

Okosnica njegovog romana je lik gospodina Petrovića, koji je u suštini jedna jako negativna, do krajnosti ogoljena ličnost. Kako pisac priznaje, lik je izgradio na osnovu tri osobe koje je lično poznavao.

- Ono što na mene ostavlja utisak kada stvaram neki lik po ugledu na ljude koje poznajem su neobične fizionomije, ponašanje, odevanje, neobične situacije. To me jako inspiriše - otkriva Gatalica.

Kaže da čitaoci iznenađujuće mnogo reaguju i na njegovu novu knjigu.

- Prepoznaju se u nekim situacijama, negoduju nad gospodinom Petrovićem, prate njegovu sudbinu. Prvo ga ne vole, a ona ga zavole, pa onda navijaju za njega, pitaju se da li će se oporaviti. Mnogi mladi su me na književnim večerima pitali da li ima nade za gospodina Petrovića i ja sam im rekao, naravno da ima, jer se on na kraju zaljubljuje - kaže Gatalica i dodaje da ljubav i savjest "vuku" čovjeka kroz život i daju mu nadu.

I gospodin Petrović je, kaže Gatalica, prije ljubavi, izgubio sve u životu.

- Izgubio je svu šaradu kojom se okruživao, sve te lažne ideale, sva ta zamajavanja, izvlačenja, zavođenja na krive tragove. Ostaje na kraju go i samo to što u stvari jeste - otkriva nekoliko detalja iz knjige Gatalica.

Upravo zato se i, kako kaže, odlučio za riječ "sonata" u knjizi.

- Sonata je ciklični muzički oblik. Kako počne, tako se i završi, a između se događaju neverovatna čuda - zaključuje na kraju našeg razgovora Aleksandar Gatalica i najavljuje je da je u njegovoj književnoj kuhinji već počeo da se krčka novi roman koji će se "sigurno kuvati narednih nekoliko godina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana