Aleksandar Blanić, o predstavi koja otvara Zaplet 06: Očekujte neočekivanog Nušića

Aleksandra Madžar
Aleksandar Blanić, o predstavi koja otvara Zaplet 06: Očekujte neočekivanog Nušića

Banjaluka - Volio bih da publika sa predstave izađe srećna, nasmijana i sa mnogo tema za razgovor i razmišljanje, kao što obično biva poslije svakog pročitanog djela Branislava Nušića.

Poručio je ovo glumac Aleksandar Blanić najavljujući premijeru komada "Od kolijevke pa do braka", koji je po tekstu cijenjenog srpskog komediografa adaptirala i režirala Ana Đorđević.

Igranje predstave u utorak, 21. oktobra, u 20 časova na daskama Gradskog pozorišta "Jazavac" otvoriće Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 06" i svečano obilježiti proslavu osmog rođendana gradskog teatra.

- Redovna publika "Jazavca", a i oni koji su pogledali nekoliko njihovih predstava, već su navikli na stil koji se ovdje njeguje. Ni nova predstava ne odstupa od njega. To su komadi u kojima je glumac i glumačka igra na prvom mjestu i sve je podređeno tome - dodao je Blanić.

Kada se svjetla u pozorišnoj sali pogase, a u vazduhu prostruji misterija teatra, publika će imati priliku da uživa u svedenim i efektnim kostimima i scenografiji.

- Pored vizuelnog dijela, odlična muzika, mladalačka energija i šarm koji plijene glavni su aduti predstave. Očekujte Nušića kakvog niste očekivali - naglasio je glumac.

Blaniću, koji je moć svog talenta mnogo puta pokazao oživljavajući likove na sceni Dječijeg pozorišta RS, ovo je drugi put da igra u "Jazavcu".

- Ako profesionalno pristupate poslu proces stvaranja predstave vam je, u principu, vrlo sličan u bilo kojem pozorištu. Radujem se svakom pozivu za saradnju, jer je i zdravo i korisno za glumca malo promijeniti sredinu i kreativno sarađivati sa novim ljudima - kazao je on.

Osvrnuo se i na Nušićevo djelo "Autobiografija" na osnovu kojeg je i rađena predstava u kome srpski pisac opisuje svoje djetinjstvo i mladost do ženidbe.

- Pisano je 1924. godine i približava nam onovremeno društvo sa posebnim akcentom na školstvo, administraciju i sve naopako postavljene vrijednosne kriterijume. Gorka je istina da je i poslije skoro sto godina sve to i te kako aktuelno i da ćemo teško naći lijeka ovim teškim bolestima društva - naglasio je Blanić.

Pored njega, na sceni će po ko zna koji put svoje umijeće potvrditi i glumica Narodnog pozorišta RS Miljka Brđanin-Babić, a rame uz rame sa iskusnijim kolegama naći će se mladi glumci banjalučke Akademije umjetnosti Danilo Kerkez i Smiljana Marinković.

- Jedan vrlo bitan princip u glumi je da glumac sebe natjera da svaki put počne od nule, to jest, da pokuša da poništi sva svoja prijašnja iskustva da bi kreativnost došla do punog potencijala i da se spasi zamke manira. U skladu s tim, mi smo ravnopravni partneri. Smiljana i Danilo su veoma talentovani glumci i pored tačnih rediteljskih uputstava, kakve smo imali, nije bilo potrebe za neke velike savjete - kazao je Blanić.

Kvalitet

I ove godine organizatori su se potrudili da publici poklone najkvalitetnija pozorišna ostvarenja iz Beograda, Hrvatske, Prijedora i Banjaluke, pa je i to jedan od razloga zbog kojih će Banjaluka sedam dana biti opčinjena pozorišnom čarolijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana