Aleksa Šantić stihovima dotakao i kosmos

Mirna Pijetlović
Aleksa Šantić stihovima dotakao i kosmos

Mostar - Mostar ima nekoliko simbola, a jedan od njih je i Aleksa Šantić i zato je jako važno čuvati uspomenu na našeg velikog pjesnika i njegovo djelo.

Rekao je ovo ministar privrede u vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić otvarajući u Vladičanskom dvoru 97. Šantićeve večeri poezije koje organizuju, sve do 10. oktobra, Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta", Gradski odbor Mostar i Srpsko prosvjetno kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Da je i nakon 148 godina od rođenja i 92 od smrti Šantić živ i stalno prisutna u dušama i srcima ljudi ovog vremena, u srijedu uveče podsjetio je i potpredsjednik "Prosvjete" Ranko Čvoro.

- Iako za Šantića kažu da je pjesnik Mostara, on je prevazišao te granice svojim stvaralaštvom. Stremio je ka visinama i istinski dotakao, i kosmos i univerzalno, zahvaljujući svojoj dobrodušnosti, vezanošću za čovjeka i ljubav prema sugrađanima, kao i svemu onome što ovaj prostor čini zanimljivim - rekao je Čvoro.

On je naglasio da je od Mostara bilo mnogo većih i ljepši gradova, ali da je baš tu krajem 19. i početkom 20. vijeka planula "Prosvjeta".

Svečani program svojim nastupom uveličao je i bard srpskog glumišta, Petar Božović. On je rekao da se čitajući Aleksinu poeziju dolazi do osjećanja osavremenjivanja i aktuelizacije.

- Umro je pesnik, umrla Emina, ali pesma o Emini umreti neće. I ja opet kažem, pesma neće umreti i onda je živa i Emina i pesnik,  živ je i Mostar, a mi smo onda živi preko poezije - rekao je Božović, koji je u okviru manifestacije izveo monodramu "Čegović".

Na otvaranju su nastupili i recitator Martina Dimitrijević i muzički duo Gordana Manojlović i Sanja Martinović.

Prije početka manifestacije služen je pomen Aleksi Šantiću i osveštan obnovljeni spomenik na Pravoslavnom groblju Bjelušine.

Program će biti nastavljen večeras u 19 časova, kada će u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana promocija zbirke pripovjedaka "Zanovijet" Olge Bikar, a prekosutra će svoju knjigu "Rat i mir u BiH" promovisati Mirjana Kusmuk.

Istog dana u 19 časova "Prosvjeta" Nevesinje će organizovati veče "Nevesinje-druga Šantićeva kuća" koje će biti održano u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana