Akademski slikar Milan Knežević: Savršenstvo oblaka kao inspiracija

Aleksandra Madžar
Akademski slikar Milan Knežević: Savršenstvo oblaka kao inspiracija

Banjaluka - Inspirisan savršenstvom neba i oblaka, nijansama tog plavog prostranstva i mirisom vazduha u trenutku posmatranja jedinstvenog dara prirode nastao je ciklus akademskog slikara iz Banjaluke Milana Kneževića “Paralelni pristup dubini i površini”.

Opisujući trenutke svog nadahnuća Knežević je najavio izložbu svog novog ciklusa slika koja će biti otvorena 27. aprila u 19 časova u izložbenom prostoru Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Stvarajući ciklus na platnu je ujedinio dvije teme i dva motiva.

- Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa mojim viđenjem motiva starih fasada, zidova, prozora i vrata i, kao što sam rekao, motive neba - kazao je slikar.

Spajajući dvije različite teme u cjelinu zvanu umjetnost, objašnjava da je došao do naslova postavke.

- “Paralelni pristup dubini (nebo, oblaci, vazduh) i površini (površina zida itd)”. Obje teme realizujem istovremeno, pa iz tog razloga u nazivu dominira riječ “paralelni” - objasnio je Knežević.

Kao slikar zaposlen je u Narodnom pozorištu RS gdje svoj talenat ostavlja na scenografiji, modelovanju i kreiranju rekvizita.

Djela nastala krajem 2014. i početkom ove godine radio je tehnikama ulje, akril na platnu i lesonitu.

- Na nekoliko slika se diskretno koristi i “airbrush” (vazdušni kist). Tu tehniku jako volim - kazao je Knežević.

Osim savršenog prizora neba, svojim očima umjetnika, pokretač za stvaranje, vidio je u teksturama zidova, interesantnim detaljima na fasadama koji su ostali kao zub vremena.

Osvrnuo se i na mlade stvaraoce u Banjaluci, za koje smatra da imaju dovoljno prostora da iskažu svoju kreativnost.

- Srećan sam jer smo u Narodnom pozorištu dobili prostor za izlaganje koji je funkcionalan, sa dobrom rasvjetom i što je takođe važno, nalazi se u centru grada - naglasio je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana