Akademski slikar Mila Panić: Sjećanja na djetinjstvo kao inspiracija

Aleksandra Madžar
Akademski slikar Mila Panić: Sjećanja na djetinjstvo kao inspiracija

Sarajevo - Miks-medijski rad akademskog slikara Mile Panić, koji čine video-instalacije i serije fotografija, sveden u umjetničku cjelinu “We have a wonderful life” izložen je u galeriji “Duplex 100m2” u Sarajevu.

Povod da se rad talentovane umjetnice iz Banjaluke nađe pred poštovaocima umjetnosti u Sarajevu je njen prošlogodišnji uspjeh, a ovim radom ona je postala i jedan od finalista za nagradu “Zvono”.

- Drago mi je što je rad konačno doživio premijerno prikazivanje i u Sarajevu i što će se moći vidjeti u potpunosti, kao cjelina, s obzirom na to da je kompleksan - kazala je Panićeva.

Ovaj umjetnički projekat počeo je 2013. kada je Panićeva po ko zna koji put gledala video-snimak koji je njen ujak poslao njenoj porodici.

- U tom momentu sam, iz pozicije umjetnika, shvatila pravi smisao snimka i kakav je uticaj imao na mene i moju porodicu. To je bila neka vrsta nade. Ovaj rad se bavi kulturološkim migracijama, migracijama želja i potreba... - rekla je umjetnica.

Inspiraciju za stvaranje rada pronašla je u ne tako lijepim uspomenama iz djetinjstva kada se njena porodica preselila u Australiju krajem devedesetih godina.

- Slanje video-poruke porodici i prijateljima je bio uobičajeni način komunikacije, da bismo vidjeli da li je sa njima sve u redu. Na traci su bile zabilježene aktivnosti i sve nove stvari. Sva umjetnička djela su primjeri “simptoma migracija” u BiH. Šta god da rade, plešu, plivaju - to je njihov način gledanja na bolji i kvalitetniji život. Sve ono što nisu mogli uraditi u BiH ili ono što mi ne možemo raditi - objasnila je Panićeva.

Smatra da je ovaj rad zajednička istorija koju će mnogi  prepoznati iz sopstvenog iskustva.

- Kao i svi drugi moji radovi, i ovaj je “iščupan” iz moje neposredne okoline. Bilo je to moje djetinjstvo, odnosno iskustva i sjećanja tokom odrastanja ili pak osluškivanja drugih ljudi - dodala je umjetnica.

Poslije Sarajeva, ovaj rad se seli u Muzej savremene umjetnosti u Skoplju gdje će biti dio izložbe 11. bijenala mladih umjetnika.

- Na prijedlog Muzeja savremene umjetnosti RS, odlučili su da ja predstavljam RS i BiH s obzirom na to da je Muzej nagradio moj rad na završnoj izložbi Akademije umjetnosti - kazala je Panićeva.

Odlazak u Skoplje doživljava kao odličnu priliku da upozna mlade kolege sa regionalne scene.

- Bijenale ove godine nije tematski određeno, pa sam sigurna da će u centru pažnje biti trenutne okupacije mladih umjetnika, odnosno teme i problemi koji interesuju stvaraoce. To će biti osvježavajuće - kazala je Panićeva.

Novi radovi

- Trenutno sam u fazi realizacije nekoliko radova. U pitanju su instalacije, a i nekoliko performansa je na pomolu, ali o tom potom. Vjerovatno će svoje predstavljanje doživjeti u drugoj polovini godine - rekla je Mila Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana