Akademski slikar Marija Marić: Intimni dnevnik u slikama

Aleksandra Madžar
Akademski slikar Marija Marić: Intimni dnevnik u slikama

Banjaluka - Rutinskim likovnim zapisom pokušavam da odgonetnem suštinu likovnosti i umjetnosti uopšte. Istražujem i spoznajem u domenu asocijativne apstrakcije svoje misli, mogućnosti, svjesno i nesvjesno.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Marija Marić najavljujući svoju magistarsku izložbu "Znakovito i instinktivno", koja će biti otvorena večeras u 19 časova u izložbenom salonu Dječijeg pozorišta RS u Banjaluci.

- Moj svijet boja i oblika nastao je iz asocijacija i metafora koje biram spontano. U toj spontanosti i slučajnosti otkriva se i moja ličnost - rekla je ona.

Mlada umjetnica, kako je rekla, stalno je u potrazi za novim i neistraženim horizontima.

- Iskustva, snovi, djetinjstvo, svakodnevica, putovanja i život uopšte sintetizovala su se u mojim radovima, poput intimnog dnevnika - objasnila je Marićeva.

Svoja emotivna i intelektualna stanja, kao i duhovne čežnje, želje, nade i vjerovanja ona prenosi na slike.

- Počinjem od pojednostavljenog "pećinskog crteža", da bih na kraju došla do složenog, ali redukovanog znaka, koji prelazi u apstraktan zapis sa novim značenjem. U mom radu su prisutne igre znakova, kao notne partiture muzičkih kompozicija ili semiološke mape rađene akrilom, crnim tušem i sprejevima na platnu - kazala je umjetnica.

U stvaralaštvu se vodi jednim motom, koji glasi: "Slikam ono što živim i volim, a volim što živim i slikam".

- Inspirisana sam i strit artom, hip-hop kulturom, svemirskim, zemaljskim i vodenim prostranstvom, unosim u radove svoju priču, znak i identitet. Fizički odnos sa podlogom je bitna komponenta pri građenu mog djela - kazala je Marićeva.

Simboli

- Za mene slikarstvo predstavlja široko eksperimentalno polje mentalnog izraza. Neki likovni simboli toliko se redovno pojavljuju u vremenu i prostoru da se mogu smatrati univerzalnim. Uprkos tome, njihovo precizno značenje unutar pojedine kulture sasvim je određeno, što doprinosi nevjerovatnoj umjetničkoj raznovrsnosti - kazala je Marija Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana