Akademski slikar Isidora Ivanović iz Beograda: Likovna priča od Rusije do Srpske

Dejan Jovičić
Akademski slikar Isidora Ivanović iz Beograda: Likovna priča od Rusije do Srpske

Srbac - Najviše volim kada me ambijent poput Bardače inspiriše pa zahvaljujući prirodnoj lepoti na platno prenosim motive koji kriju određenu simboliku.

Ovim riječima akademski slikar Isidora Ivanović iz Beograda objašnjava zašto je već tri puta učestvovala na Likovno-ekološkoj koloniji "Bardača-Srbac".  

Autor slika koje su izlagane na brojnim kolonijama, Ivanovićeva je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Moskvi, a od 2004. godine nosi i titulu magistra slikarstva. Iako na njenim platnima preovladavaju planinski predjeli, bardačka ravnica se savršeno uklopila u djela koja trenutno stvara i koja će naći svoje mjesto među više od 500 slika u fundusu srbačke kolonije.

Slikanjem je počela da se bavi još u djetinjstvu, koje je sa svojim roditeljima provela u Moskvi. Njen talenat je primijetila priznata ruska slikarka Julija Suhovjeckaja, kod koje je svakodnevno pohađala časove slikanja, a nedugo zatim upisala je rusku akademiju "Surikova". Tako je dobila priliku da nadograđuje svoje znanje u društvu cijenjenih umjetnika.

- Boravila sam na akademiji šest godina i naučila osnove slikarstva, što svaki umetnik treba prvo da savlada kako bi onda mogao dalje da eksperimentiše i bavi se apstrakcijom - kaže Ivanovićeva. 

Pored slikarstva bavi se i mozaikom, skulpturom i keramikom.

- Posle završetka akademije vratila sam se u Srbiju i dobila svoj prvi veliki posao sa ruskim umetnicima koji su imali zadatak da oslikaju pravoslavnu crkvu u Zagrebu, na čemu sam radila dve godine. To je i uticalo da se anđeli često pojavljuju kao motivi na mojim radovima - istakla je Ivanovićeva koja je imala desetak samostalnih izložbi u Rusiji i Srbiji.

Učestvovala je na više od 40 kolektivnih izložbi i kolonija u SAD, Rusiji, Gruziji, Italiji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama širom Evrope i SAD.

- Sa zadovoljstvom sam učestvovala i u projektu posvećenom stogodišnjici Prvog svetskog rata kada sam sa kolegom Draganom Bartulom priredila izložbu u Beogradu. Tada smo predstavili naše slike sa ovim motivima, ali i fotografije i druge originalne eksponate iz perioda rata - rekla je Ivanovićeva, dobitnik nekoliko važnih priznanja, među kojima se izdvaja nagrada Akademije umjetnosti iz Rusije.

Djeca

Isidora Ivanović radi i sa mladim slikarima kroz malu školu umjetnosti. Svoje znanje je prenijela i talentovanim slikarima osnovnih škola na bardačkoj koloniji. Kaže da je rad sa djecom inspiriše, zbog čega se pridružila projektu razvijanja slikarskih sposobnosti kod djece sa posebnim potrebama. Više puta je ilustrovala knjige za najmlađe čitaoce. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana