Akademik Miro Vuksanović: Dužni smo da učvrstimo Andrićevo djelo u srpskoj kulturi

Aleksandra Madžar
Akademik Miro Vuksanović: Dužni smo da učvrstimo Andrićevo djelo u srpskoj kulturi

Beograd - Odavno se zna da djelo jednog pisca nije na pravi način izučeno ako nije napisana istorija tog djela, ako nije štampan autentičan tekst, sravnjen sa rukopisima i svim njegovim izdanjima, s priloženim varijantama.

Iz tih razloga i Zadužbina "Ivo Andrić" završila je sve neophodne pripreme da može početi sa objavljivanjem kritičkog izdanja Andrićevih sabranih djela.

Upravnik biblioteke SANU i predsjednik upravnog odbora Zadužbine akademik Miro Vuksanović potvrdio je da su taj dugo odgađani posao povjerila priređivačkom timu u kojem su mladi istoričari književnosti.

- Ističemo njihovu odvažnost. Usvojena su pravila za rad i planirano je da u 2017. bude kritički priređeno pet knjiga pripovedaka što ih je Andrić za života objavio. Ako se to ostvari, bićemo na uspešnom početku velikog posla. Andriću smo dužni da taj posao što pre završimo. Neophodno je reći da je Filološki fakultet u Beogradu digitalizovao veliku Andrićevu rukopisnu zbirku i da predstoji donošenje pravilnika o njenom korišćenju - istakao je Vuksanović.

Godina u koju smo zakoračili, važna je, dodaje Vuksanović jer se u njoj navršava 125 godina od rođenja Ive Andrića.

- Jubilej je važan, jer je to prava prilika da naučnim i osmišljenim načinom učvršćujemo Andrićevo delo u srpskom jeziku, srpskoj književnosti i srpskoj kulturi. Tako ćemo uspešnije raditi da Andrićeve knjige redovno izlaze kod nas i u svetu gde su prevedene na 49 jezika - kazao je on.

Dvojbe, naglašava ne može biti, Andrić je najprevođeniji srpski pisac.

- To traje dugo i to nije isključivo posledica Nobelove nagrade. Ima dosta Nobelovaca koji su gotovo zaboravljeni. Andrića u svetskoj književnosti održava univerzalnost njegovih romana i pripovedaka. Zadužbini je kao nosiocu autorskih prava to dobro poznato - objasnio je Vuksanović.

Godišnjak "Sveske"

U Andrićevoj jubilarnoj godini Zadužbina će objaviti i

svečani broj svog godišnjaka "Sveske", koji izlazi tridesetak godina u cjelosti posvećen Andrićevom životu i radu. SANU već priprema međunarodni naučni skup o Andriću.

- Nadamo se da će ustanove kulture u svojim programima pojačati pažnju prema Andrićevim knjigama. Trebalo bi da Ivo Andrić u jubilarnoj godini svojim rečima i mislima osvetljava ukupnu srpsku kulturu našeg doba - smatra Miro Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana