Akademik i slikar Milivoje Unković za Glas Srpske: Moramo vratiti vjeru u sopstveni potencijal

Mirna Pijetlović
Akademik i slikar Milivoje Unković za Glas Srpske: Moramo vratiti vjeru u sopstveni potencijal

Banjaluka - Ateljei su prostori vječitih iznenađenja, čak i za umjetnike, a bez tih neočekivanih putovanja u neizvjesnost bili bi dosadni.

Oni moraju da imaju atmosferu prostora u kojem se stvara onaj specifični autorski svijet, prvi prasak, to je svijet koji će na nekoj novoj izložbi biti razotkriven.

 

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" akademik, slikar i dugogodišnji profesor Milivoje Unković, koji je dobio ugledno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" za ambasadora srpske umjetnosti.

Sa Unkovićem smo razgovarali o nagradama, stanju u srpskoj umjetničkoj sceni, ali i o njegovoj novoj izložbi koja bi trebalo da bude otvorena u oktobru ove godine.

- Vjerujem, pored još dosta drugih društvenih obaveza da uspijevam da u ateljeu održim tu vatru iskonske potrebe da čovjek nešto stvara, preko čega pojašnjava i sebe i svijet u kojem egzistira. To je naš način komunikacije i prenošenje kreativne energije na prostor i ljude. Ako sve bude išlo po predviđenom planu, taj dijalog ću voditi sa banjalučkom publikom u oktobru ove godine. To kažem jer kod nekih novih djela imam dosta komplikovan tehnički proces, pogotovo kod skulptura, koji zahtijeva dosta svakodnevnog i iscrpljujućeg rada - najavio je Unković.

Prijatno ga je, kaže, iznenadila vijest da je nagrada iz oblasti likovne umjetnosti ove godine dodijeljena njemu, za stvaralački izlagački opus u zemlji i inostranstvu, razvoj i napredak Republike Srpske i Srbije, unapređenje bratskih veza i jedinstvenog kulturnog i duhovnog prostora.

- Epitet ambasador srpske umjetnosti izgovoren je prilikom uručivanja nagrade i on na neki način u najkraćim crtama definiše moje izlagačke i društvene aktivnosti tokom dvadesetogodišnjeg boravka u inostranstvu. Meni kao umjetniku naći se u društvu istaknutih laureata pričinjava čast i zadovoljstvo, ali i obavezu da unaprijedim društvenu angažovanost i moj umjetnički rad - ističe Unković.

Kada je u pitanju srpska likovna umjetnost, Unković ističe da je na zavidnom svjetskom nivou, književnost takođe, kao i mnoge sportske discipline.

- To su naše najreprezentativnije oblasti, koje bez ikakvog kompleksa stoje uz rame najvećih u svijetu, iako su, posebno kultura, na posljednjem mjestu društvenih prioriteta - rekao je Unković.

Velelepno zdanje Matice srpske u Novom Sadu, u kojem je i dodijeljena ova nagrada, svjedoči kako se u osamnaestom vijeku vodilo računa o kulturi.

- To podsjeća i opominje da smo negdje zalutali i da moramo osnovne nacionalne prioritete uskladiti prema vremenu u kojem živimo, vratiti samopouzdanje u sopstveni kreativni, naučni i intelektualni potencijal - opominje Unković.

Naši savremeni umjetnici, naučnici, književnici, sportisti i studenti nosioci su najvećih inostranih priznanja i ugleda, a kako ističe Unković, iako su dostojni sljedbenici Tesle, Pupina, Milankovića, Vuka, Njegoša, Jovanovića, Lubarde, Petrović, Barili... često nemaju priliku da daju svoj puni udio društvu, "zbog loših zakonskih rješenja, pogotovo u kulturi, kojom dominira osiono prepletena birokratska mreža".

- Iz stanja u kojem nismo vični da prepoznamo stvarne vrijednosti, čak i kada budu dokazane u inostranstvu, proističe i naš sveukupni odnos, kako prema pojedincu tako i prema kulturnom i duhovnom prostoru u cjelini - kaže Unković.

On dodaje da, kada je u pitanju savremena likovna scena Republike Srpske, ono što može odgovorno da kaže je "neosporan veliki potencijal mladih nadarenih umjetnika, sve ostalo je za najširu društvenu analizu sa širokim spektrom adekvatnih rješenja".

- Mi nemamo nijednu nagradu Republike Srpske za kulturu, a preko toga se stiče državotvornost i briga o jednoj od najbitnijih vertikala duhovnosti nacije. Neophodne su prije svega mladim stvaraocima, jer ako ih nema, kako i ko će verifikovati njihovu ulogu i značaj u društvu. Kultura mora da bude od posebnog društvenog interesa, kao polazište za sva zakonska i strukturalna rješenja - zaključuje Unković.

Radovan Kragulj

- U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske radimo na pripremi izuzetne izložbe djela Radovana Kragulja, jednog od najznačajnijih grafičara u svijetu koji se proslavio svojim grafikama rađenim u tehnici mecotinte. Izložba će biti otvorena 4. maja u 19 časova i trajaće do 4. juna. Ovo je jedna od dragocjenih izložbi, pogotovo za studente Akademije umjetnosti, koju nijedan poštovalac ove oblasti ne bi trebalo da propusti, jer se radi o jednom nezaobilaznom autoru savremene srpske, a i svjetske umjetničke scene - najavio je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana