Akademijom Spomen Principu počele Dučićeve večeri poezije

Agencije
Akademijom Spomen Principu počele Dučićeve večeri poezije

Trebinje - Svečanom akademijom "Spomen Principu" sinoć je u Trebinju zvanično počela tradicionalna književna manifestacija "Dučićeve večeri poezije", koja je okupila eminentne kulturne stvaraoce iz Republike Srpske i Srbije.

U programu su učestvovali glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, i beogradski hor "Lola", a stihove o heroju Gavrilu Principu kazivali su pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić i Dragan Hamović.

U okviru Akademije premijerno je emitovan snimak "Pesme Gavrila Principa", kompozitora Miloša Raičkovića uz klavirsku pratnju autora.

Ovoj centralnoj manifestaciji, koja je održana u Domu kulture, prethodila je izložba o Prvom svjetskom ratu "Slavna epopeja" u Muzeju Hercegovine.

Trodnevna manifestacija biće nastavljena sutra promocijom knjige zvučne antologije "Glasovi neumrli" i "Glasom svojim", autora Dragomira Brajkovića u Narodnoj biblioteci Trebinje, a istog dana od 20.00 časova u Domu kulture je planirano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

U ponedjeljak, 7. aprila, na Blagovijesti, na dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja biće služen pomen pjesniku, a o Dučiću će govoriti Dragan Hamović.

Odbornici Skupštine grada Trebinja nedavno su usvojili odluku prema kojoj se "Dučićev dan" i "Dučićeve večeri poezije" od ove godine objedinjuju u jedinstvenu pjesničku manifestaciju, koja će biti održavana početkom aprila, oko Blagovijesti, kada je i datum upokojenja velikog pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana