Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci: Saradnja sa Kinotekom Srpske prilika za afirmaciju mladih talenata

Srna
Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci: Saradnja sa Kinotekom Srpske prilika za afirmaciju mladih talenata

BANjALUKA - Memorandum o saradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Kinoteke Republike Srpske, koji je potpisan u petak, omogućiće studentima završne godine filmske režije na Akademiji da učestvuju na konkursu i osvoje nagrade za filmski scenario.

Memorandum su potpisali dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović, a potpisivanju je prisustvovala i pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković.

Dodikova je rekla da će ova saradnja omogućiti da dođe do izražaja i bude sistemski podržan veliki talenat studenata filmske režije.

- Naš posao je da školujemo mlade, talentovane buduće umjetnike, te da im omogućimo da ostvare kontakt sa ustanovama i organizacijama koje će im biti podrška u daljem radu - kazala je Sandra Dodik.

Ona je pojasnila da je memorandumom predviđeno da za studente završnih godina filmske režije bude organizovan dvodnevni kamp na kojem će moći da predstave svoje scenarije, a komisija da izabere tri najbolja koji će biti novčano nagrađeni i filmski snimljeni do kraja septembra.

- Nagrade su 5.000, 4.000 i 3.000 KM, a filmovi će biti promovisani na festivalu koji se održava u oktobru - istakla je Dodikova.

Lalović je podsjetio da Kinoteka Srpske već dugi niz godina za studente glume, filmske režije i produkcije iz regiona organizuje filmski kampus.

- Memorandum koji smo danas potpisali doprinijeće tome da se naši studenti podrobnije upoznaju i uključe u taj proces, jer na osnovu njega biće nagrađena tri najbolja scenarija, za šta je novac obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - naveo je Lalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana