Novi prostor za naučni i istraživački rad

Aleksadnra Rajković
Novi prostor za naučni i istraživački rad

BANjA LUKA - Institut za istoriju Banja Luka, koji je nedavno prestao sa radom, trebalo bi uskoro da se pripoji Arhivu Republike Srpske.

Tako je odlučeno na Skupštini grada Banja Luka 26. februara ove godine.  

Iako je na sjednici održanoj 30. marta rečeno da će radnici Instituta za istoriju Banja Luka biti premješteni u novoformirano Odjeljenje za naučnoistraživački rad pri Arhivu Republike Srpske, još nije precizno utvrđeno kako će se dalje nastaviti ta priča.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je za "Glas Srpske" da je iz Arhiva RS upućen prijedlog gradu Banja Luka da Enciklopediju Banje Luke i projekte iz istorije koji su vezani za ovaj grad preuzmu radnici Odjeljenja za naučnoistraživački rad iz Arhiva.

- Tada bismo mogli da primimo bivše radnike Instituta. Grad Banja Luka bi finansijski podržao projekte koji bi svake godine putem izvještaja bili dostavljeni Administrativnoj službi grada. O tome je upoznat i gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović. Arhiv RS ne može da preuzme radnike Instituta za istoriju ako nema obezbijeđen novac za njihove plate - kaže Popović.

On dodaje da samo u slučaju obezbijeđenih sigurnih plata za bivše radnike Instituta za istoriju, Arhiv RS može da prihvati da oni pređu u ovu instituciju.

- Imamo prostor u Arhivu, ali finansijski niko ne bi htio da preuzme obavezu, a da nema novca za zaposlene. To bi bio nepromišljen potez. Mislim da ćemo naći zajednički jezik, pogotovo što je za ovu godinu usvojen finansijski plan grada Banje Luke gdje je odobren novac za Institut za istoriju - zaključio je Popović.

Dodao je da bi jedan dio tih sredstava trebalo da bude usmjeren prema Odjeljenju za naučnoistraživački rad Arhiva RS.    

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada Banja Luka Ljiljana Radovanović kaže da grad ima budžetsku stavku za nauku i naučnoistraživački rad. Dodala je da kada dođe do brisanja Instituta za istoriju iz registra, novac namijenjen za Institut biće preusmjeren na stavku nauka i naučnoistraživački rad.

- Sigurno je da plate bivših radnika Instituta za istoriju, koje će preuzeti Arhiv RS, neće ostati sporne. Ako ih ne obezbijedi Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kao resorna institucija, grad Banja Luka će naći neko rješenje - istakla je Ljiljana Radovanović.

Biblioteka

Institut za istoriju osnovan je 1979. godine i osnovna djelatnost bila mu je istraživanje i eksperimentisanje razvoja u društvenim naukama, naučnoistraživački rad i obrađivanje materijala iz oblasti istorije, obrada projekata i monografija, izdavanje knjiga... U okviru Instituta postojala je naučna biblioteka i naučna arhiva sa operativnom arhivom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana