59. Festival festivala u Trebinju: Krug života otplesan koreodramom o postanku čovjeka

Ratomir Mijanović
59. Festival festivala u Trebinju: Krug života otplesan koreodramom o postanku čovjeka

Trebinje - Predstavom "Ad infinitum" Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, u trebinjskom Domu mladih počeo je 59. Festival festivala, smotra amaterske dramske produkcije zemalja regiona.

Koreodrama o čovjeku, od postanka do modernog doba, satkana od motiva iz različitih religijskih spisa i mitologija, autorski je projekat reditelja Miroslava Kožika i kompozitora Miroslava Baka. Predstava "Babdžlon" ansambla iz Stare Pazove osvojila je pobjedničku "Zlatnu masku" prije tri godine. Pozorište iz Stare Pazove sedmi put nastupa pred trebinjskom publikom. Festival je za njih, ali i druga amaterska pozorišta iz regiona, najbolja smotra glumaca, režisera, predstava.

Na regionalno finale u Trebinje predstava "Ad infinitum" stigla je kao drugonagrađeno ostvarenje ovogodišnjeg Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, a riječ je o pozorištu pokreta, koje bez ijedne riječi na sceni pokazuje ljudski život od nastanka do 21. vijeka.

Scenskim pokretom, zvučnim efektima, scenografijom glumci su predstavili projekcije principa čovječanstva koji se ponavljaju i sastavljaju životni krug od postanka, igre, smrti i beskonačnosti. Žiri publike je nagradu za najboljeg protagonistu prve festivalske večeri u Trebinju jednoglasno dodijelio glumici Stefani Budimirović za ulogu Have.

Otvarajući festival, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je rekao da se dramski amateri u Trebinju druže skoro 40 godina.

- Festival je dio strateške zamisli "Trebinje, grad kulture", koju je oblikovao još Jovan Dučić - rekao je on ovom prilikom.

U okviru sedam festivalskih večeri trebinjskoj publici će se predstaviti najbolje amaterske predstave iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Ovogodišnji Festival festivala održava se u Domu mladih, zbog renoviranja objekta Kulturnog centra.

Omaž Bati Živojinoviću

Tokom sedam festivalskih dana osim takmičarskog dijela programa predviđeni su raznovrsni prateći sadržaji, pozorišne debate, promocije, izložbe, performansi, kao i omaž bardu srpskog glumišta Bati Živojinoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana