50 nijansi sive: Od obožavanja do neodobravanja

Anita Janković
50 nijansi sive: Od obožavanja do neodobravanja

Dugoočekivana filmska adaptacija "50 nijansi sive" izazvala je uzdahe zadovoljstva, ali i neodobravanja u bioskopskim dvoranama širom svijeta, a oprečni stavovi su i među filmskom publikom u Srpskoj.

Na međunarodnoj premijeri na filmskom festivalu u Berlinu film je ismijan, a komentari po društvenim mrežama išli su do krajnosti - od poistovjećivanja sa glavnim likovima do detaljnog analiziranja scena i likova.

Uprkos lošim kritikama, "50 nijansi sive" je postao rekord filmske industrije po zaradi na bioskopskim blagajnama. U prva dva dana prikazivanja zaradio je rekordnih 250 miliona dolara. Razlog za tako veliku popularnost filmske adaptacije je knjiga istoimenog naziva autorke E. L. Džejms, koja je jedna od najprodavanijih knjiga ikada. Nakon ogromne popularnosti književnog hita krenula je pomama za filmskom adaptacijom koju je režirala Sem Tejlor Džonson, a glavne uloge tumače Dakota Džonson i Džejmi Dornan.

Stručnjaci tvrde da ogromna popularnost proizlazi iz erotskog sadržaja i stereotipa o uspješnom muškarcu koji na drugačiji način udovoljava svojoj partnerki. Ženama je posebno zanimljiv jer ih inicira u svijet seksa na dopadljiv, ali i agresivan način. Glavni ženski lik Anastasija je patrijarhalna žena, djevica koja o seksu, ali ni o svom tijelu ne zna gotovo ništa. Ona je sramežljiva i pomalo smušena žena koja pronalazi uspješnog, dominantnog muškarca, a uz sve to bogatog i lijepog što predstavlja opijat i štivo za velike narodne mase.

Književnik Berislav Blagojević kaže da ne želi da pogleda film, a dio knjige koji je pročitao za njega nema književnu vrijednost zbog trivijalnih zapleta, stereotipa i apsolutnog klišea.

- "Pedeset nijansi" je ništa drugo nego smeće. Jasno je da seks prodaje sve, ali ono što meni smeta je da to više nije seks. To su deformacije i svako normalan treba da se zabrine zbog popularnosti takvih pogleda na svijet. Neshvatljivo mi je da djevojčice idu u bioskop i uživaju u scenama gdje jedan "bolesni" muškarac ponižava jednu ženu. Jedno je strast, ali ono prikazano u filmu je daleko od toga. Tim filmom i knjigom žena je predstavljena kao objekat - kaže Blagojević.

U banjalučkom multipleksu "Palas" kažu da je vladalo neviđeno interesovanje za "50 nijansi sive", a u toku pretprodaje tražena je karta više.

- Za vrijeme pretprodaje vladala je "luda" atmosfera. Toliko zainteresovanih nismo imali još od "Zone Zamfirove" i "Titanika". Među publikom je najviše bilo mlađih osoba, ali i onih između 30 i 40 godina - kazala je portparol "Palasa" Marina Popović i dodala da su dame preovladavale u bioskopskoj dvorani.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da je "50 nijansi sive" dobar marketinški trik i potvrda kojom se pokazalo da niske strasti prodaju apsolutno sve.

- Sve što podilazi čovjekovim porivima i strastima ima veliku prođu na savremenom tržištu. Nametnuti su principi - što prostije, jednostavnije i vulgarnije, i čovjeku 21. vijeka biva primamljivije. Od ljudi se pokušavaju stvoriti konzumenti, što "demokratskom" društvu i polazi za rukom - kaže Šijaković.

Provokativna ljubavna priča, erotski roman ili moderna bajka, "Pedeset nijansi" dobiće i filmski nastavak sljedeće godine pod nazivom "50 nijansi mračnije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana