15. Ilindanski pjesnički susreti Prljača 2016: Najljepšu pjesmu napisala Lidija Nožanić iz Srpca

Srna
15. Ilindanski pjesnički susreti Prljača 2016: Najljepšu pjesmu napisala Lidija Nožanić iz Srpca

Derventa - Na izletištu Tešendić u derventskom selu Donja Lupljanica održani su 15. Ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2016" na kojima je učestvovalo oko 80 pjesnika iz Srbije, Hrvatske, BiH i Republike Srpske.

Prvo mjesto na pjesničkom konkursu pripalo je sedamnaestogodišnjoj Lidiji Nožanić iz Srpca za pjesmu "Voda".


Drugoplasirani pjesnik Boban Paunović iz Požarevca rekao je da je poezija jezik koji ne poznaje granice i spaja ljude.

Treća nagrada pripala je pjesnikinji Mileni Drpi iz Modriče.

"Vihor" je ove godine povelju Kluba dodijelio pjesnikinji Stevki Kozić Preradović iz Banjaluke.

"Moji počeci se podudaraju sa jubilejom žVihoraž i počašćena sam što sam dobila povelju za doprinos. Drago mi je što sve više mladih ljudi piše i nadam se da će još više procvjetati stvaralaštvo, kao žUkrinski cvijetž ili žTisin cvijetž", izjavila je Preradovićeva.

Nagrada "Ukrinski cvijet" pripala je Jasmini Hanjalić iz Sarajeva, a za šaljivu pjesmu nagrađena je Živka Vujić iz Banjaluke.

"I u veoma teškim vremenima žVihorž je uspio da skupi značajan broj pjesnika i književnika da promovišu poeziju, ali i ljepote koje posjedujemo. Ovo zelenilo i ljepotu treba pokazati ljudima širom svijeta", rekla je Hanjalićeva.

Susreti u organizaciji Srpskog književnog kluba /SKK/ "Vihor" Derventa počeli su još sinoć okupljanjem pjesnika i recitovanjem stihova na Gradskoj plaži Patkovača, te su nastavljeni danas obilaskom Manastira u Donjem Detlaku i centralnim događajem na izletištu Tešendić.

Predsjednik SKK "Vihor" Derventa Savko Pećić rekao je novinarima da ove godine obilježavaju 50 godina postojanja kluba, a susreti se održavaju 15. put.

On kaže da su na konkurs pristigli radovi od pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Holandije, Njemačke, Hrvatske, Republike Srpske i BiH, a svima njima je zajednička ljubav prema rijeci Ukrini i prirodnim ljepotama koje okružuju Derventu, sa ponosom ističu u Klubu "Vihor".

"Danas smo proglasili najbolje pjesnike i podijelili nagrade koje su osvojili na zadatu temu na konkursu. Osim nagrađenih pjesnika, učešće su uzeli mnogi pjesnici. Među gostima je značaj broj prijatelja kluba i donatora", izjavio je novinarima Pećić.

Pjesničkim susretima prisustvovao je načelnik Odeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović, predstavnici Boračke organizacije Derventa, značajan broj prijatelja i poštovalaca kluba.

Klub je pjesnike nagradio skromnim nagradama, a zaslužnim pojedincima i ustanovama uručio zahvalnice, među kojima Novinskoj agenciji "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana