11. festival Dani malih stvari u Trebinju: Predstava Plej Strindberg podigla zavjesu

Ratomir Mijanović
11. festival Dani malih stvari u Trebinju: Predstava Plej Strindberg podigla zavjesu

Trebinje - Predstavom "Plej Strindberg", po tekstu švajcarskog dramaturga Fridriha Direnmata, a u izvođenju Fakulteta umjetnosti iz Prištine sa privremenim sjedištem u Zvečanu, podignuta je zavjesa na 11. Interdifestu - "Dani malih stvari" u Trebinju.

U Domu mladih u srijedu uveče uvodnu riječ održala je pjesnikinja Olgica Cice koja je istakla značaj manifestacije u okviru koje će se tokom  narednih pet dana okupiti pozorišta iz Zvečana, Beograda i Bugojna, te u okviru koga će biti održana i projekcija nagrađenih filmova sa festivala animiranog filma iz Neuma.

Publika je uživala u predstavi, koja govori o braku i zbog čega brak kao institucija opstaje. Viđeni su svi dramski žanrovi, a na sceni se predstavilo troje glumaca i osam muzičara.

- Ovo je drugo igranje ove predstave. Premijera je bila u "Ateljeu 212" u Beogradu - kazala je glumica Jovana Krstić, koja je na ovoj predstavi i diplomirala.

Iste večeri i članovi Foto-kino kluba "Trebinje" priredili su u Domu omladine 10. klupsku izložbu fotografija na kojoj su, tradicionalno, izabrane po tri najbolje fotografije u kolor i crno-bijeloj kategoriji. Dušan Vuković osvojio je prvo mjesto u kategoriji kolor fotografije za fotografiju "Kasna jesen u komšiluku". Druga nagrada pripala je Predragu Mucoviću za fotografiju "Život", dok je treća nagrada otišla u ruke Jovana Vidakovića za fotografiju "Red II". Pohvalu u ovoj kategoriji dobio je Radovan Dangubić za fotografiju "Obrok". Nagrađeni u kategoriji crno-bijele fotografije su Marko Drakulić, Siniša Stanišić, Radoje Elez i Nermin Smajić.

Govoreći o tradicionalnoj izložbi, predsjednik Foto-kino kluba "Trebinje" Slavenko Vukasović kazao je da je selektor fotografija bio majstor fotografije Dragan Prole iz Banjaluke koji nije imao nimalo lak zadatak, jer je među velikim brojem svojevrsnih umjetničkih djela trebalo da izabere 72 najbolje fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana