“Zlatna sova” čeka pobjednika

Aleksandra Madžar
“Zlatna sova” čeka pobjednika

Istočno Sarajevo - Na konkurs za najbolji neobjavljeni roman koji je raspisao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a koji je zatvoren juče, pristigao je 91 rukopis, ali organizatori očekuju da bi moglo stići još rukopisa.

- Od pristiglih rukopisa polovina je iz Republike Srpske, a pristiglo je i nekoliko romana iz FBiH, Crne Gore i Austrije - rekao je vršilac dužnosti direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović.

Ističe da je zadovoljan kako se konkurs razvija, ali i da je dobar odziv književnika.

- Sa zadovoljstvom zaključujemo da smo napravili veoma ozbiljan projekat koji je privukao veliki broj pisaca koji konkurišu sa neobjavljenim rukopisima, što je veoma značajno - rekao je Ristović.

Najbolji rukopis na konkursu biće nagrađen sa 15.000 maraka, poveljom i objavljivanjem knjige.

- Želimo “utakmicu” za najbolji rukopis i hoćemo da naša ponuda pređe Drinu i inspiriše najbolje pisce srpskog jezika da se jave na konkurs - kaže Ristović.

- Nezavisno od konkursa za nagradu “Zlatna sova” smatramo da Zavod treba da ustanovi godišnju nagradu i za ostale žanrove književnosti: dramu i zbirku priča i pjesama autora koji isključivo žive i rade u Republici Srpskoj - kaže Ristović i naglašava da na taj način žele da udahnu volju i inspiraciju za rad domaćim piscima.

Ristović je najavio hologramsku zaštitu na sva izdanja Zavoda, kao novi značajan projekat Zavoda za udžbenike, koja će od ove godine prvobitno biti urađena na udžbenicima za osnovnu školu.

- Zavod je akcionarsko društvo sa stoodstotnim kapitalom u vlasništvu Vlade Republike Srpske i samim tim naša je dužnost i obaveza da na adekvatan način zaštitimo ono što pripada Srpskoj, a to su i intelektualna dobra koja objavljuje naša izdavačka kuća - zaključio je Ristović.

Rok za prijave

- Prvobitni rok konkursa bio je do 6. maja, ali smo produžili zbog prvomajskih i vaskršnjih praznika da bismo zainteresovanim piscima olakšali slanje rukopisa. Sačekaćemo još nekoliko dana kako bi pristigli svi rukopisi koji do 13. maja budu poslati - kazao je Rade Ristović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana