Vid Vukelić objavio zbirku priča “Sunce nad Carskom dolinom”

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BANjALUKA- Izdavačka kuća “Asoglas” iz Zvornika objavila je novu knjigu pisca i pjesnika Vida Vukelića Vicka, zbirku priča za djecu “Sunce nad Carskom dolinom”.

Antologija sadrži dvadeset priča za djecu u kojima se avanture njegovih junaka ređaju kao na filmskoj traci podsjećajući na Ćopićev roman “Orlovi rano lete”, s tim što su umjesto Jovanče, Strica, Lunje junaci ovih priča dječaci Daja, Sveto i Vuk. 

Družina Carske doline. Ovaj čudesni trio je srž svake priče, ali jednaku važnost u pričama imaju i pijetao General, pas Šarenac, jastreb, sova, lisica, doktor Šućur, Vojo, Šišar, Vukica, lovac Rade, Đuka i ostali akteri iz priča, koje je, kako sam autor kaže, skupljao godinama, a pisao mjesec dana. 

- Dijelove ove knjige sam pisao godinama, kako su mi sjećanja navirala. A onda sam jednom sjeo i za mjesec dana rukopis uobličio u knjigu. Ova knjiga je zapravo spomenik jednom vremenu, ali ne spomenik nečemu što je nestalo, nego naprotiv, nečemu što u nama postoji i što se uvijek iznova rađa, jače i ljepše. Opisao sam stvarne događaje i ljude iz zmijanjskih sela. Nisam im čak mijenjao ni imena, ni karakter, način života, kao ni jezik kojim su govorili. Tu su Milutin, gazda seoske kafane, Žarko Milojević, koji je oborio medvjeda, prorok Simica Vujanovic, doktor Šućur, Mlađo šišar i mnogi drugi. Svi stvarni likovi iz tog vremena, koji su, iako neobrazovani, pokazivali najpametnije i najduhovitije putokaze života po kojima se i danas krećemo. Opisao sam način života i običaje mog zmijanjskog sela koji su prisutni i u djelima Petra Kočića i Đure Damjanovića - rekao je Vukelić.

Jedan od recenzenata knjige Tode Nikoletić kaže da je Vukelić jezgrovitim rečenicama, bez pretjeranog opisivanja, prikazao mudrost, čestitost, karakter ljudi i, što je najdragocjenije u ovim pričama, tradicionalan način života. 

- Kočićevskim pripovedanjem Vid Vukelić nas je ovim pričama iz Carske doline na trenutak vratio u jedno sasvim drugačije detinjstvo od ovog kojim današnja deca žive. U dosluhu sa prirodom, sredstvima za rad, stilom života, kroz priče je prikazan brđanski život i humanistički pristup prema svemu što je taj život činilo zanimljivim. Iz svake priče ponaosob izvirao je pejzaž Zmijanja i lepota koja je čista, nepatvorena i potpuno slična mentalitetu gorštaka - rekao je Nikoletić.

Profesor Duško Pevulja u svom osvrtu na ovu knjigu ističe da se dokazani pjesnik Vicko Vid Vukelić u knjizi “Sunce nad Carskom dolinom” predstavlja i kao darovit prozni pisac, opsesivno zanesen svijetom djetinjstva i odrastanja po obrascu Branka Ćopića.

- Nova knjiga Vida Vicka Vukelića izrasta na neponovljivom Ćopićevom obrascu, uspješno primijenjenom u brojnim njegovim pričama, a ovjerenom u “Bašti sljezove boje”. To je sentimentalno evokativni ton, sjetno prizivanje događaja iz djetinjstva, onoga prostora u kojem je svaki pisac najutvrđeniji. Vukelić se ne vraća nekadašnjoj perspektivi, već događaje iz djetinjstva priziva i umjetnički uobličava u zreloj svijesti, ali bez naknadnog dociranja i iskustva zrelih godina - rekao je Pevulja.

Vukelić je tokom karijere objavio brojne knjige za djecu i slikovnice te knjigu “Safikada 'vako je bilo” po kojoj se radi i predstava. Mnoge njegove pjesme su muzički obrađene i nagrađivane na festivalima zabavne muzike za djecu. Stalni je saradnik i član redakcije u časopisu za djecu “Ježurko” u Banjaluci.

MAPA

Rukopis knjige je ušao u uži izbor za nagradu Sovica “Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva”. 

Recenzenti knjige su prof. dr Duško Pevulja i Tode Nikoletić, dok je lektor Enea Hotić. Ilustracija na koricama su djelo Mile Vukelić, studenta grafičkog dizajna, a zanimljivo je da knjiga ima i detaljnu mapu predjela Zmijanja kroz koji se glavni junaci kreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana