Žiri prepoznao ljepotu riječi

Aleksandra Madžar
Žiri prepoznao ljepotu riječi

Banjaluka - Nagrada za najbolju knjigu za djecu koja nosi ime pisca "Stanko Rakita" koju dodjeljuje Udruženje književnika Srpske Podružnica Banjaluka, uručena je ovogodišnjim laureatima Slobodanu Jankoviću i Jovi Čuliću.

Inspirativnom besjedom i sjećanjem na Rakitu juče u podne u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra književnik Milenko Stojičić otvorio je Osme književne susrete "Stanko Rakita" u okviru svečane dodjele nagrade koja nosi ime ovog pisca.

- Svaka nagrada obraduje čovjeka i motiviše ga da nastavi dalje da radi, pa je tako i meni ova nagrada draga - rekao je Slobodan Janković koji je nagrađen za roman "Zlatna ribica".

Ovaj književnik koji je do sada objavio oko 50 knjiga, među kojima je sedam romana za djecu, kao i jedna zbirka aforizama za najmlađe, kaže da je poruka njegovog romana da se mladi čitaoci dobro zabave i da nikad ne prestanu čitati.

Da su djeca naivni, iskreni i pošteni čitaoci koji znaju prepoznati vrijedno književno djelo dokaz je veliki broj učenika koji su prisustvovali ovom događaju.

- Volio bih da se pjesme iz ove knjige "Prvak u hvatanju zjala" dopadnu onima kojima su namijenjene - djeci, isto kao što su se dopale stručnom žiriju - kazao je književnik Jovo Čulić koji je istakao da nagrade uvijek imaju značaj za pisca.

Njegova nagrađena zbirka ima 45 pjesama koje počinju istim stihom "Ako se nađeš", koji je bio i inspiracija za sve pjesme u zbirci.

Članovi žirija koji je odlučivao o nagradi bili su prof. dr Zorica Turjačanin, predsjednik žirija i književnici Aleksandra Čvorović i Petar Đaković.

Književni susreti nastavljaju se bogatim programom sve do 15. oktobra, a danas će u Dječijoj biblioteci "Borik" biti predstavljen portret književnice Stevke Kozić-Preradović.

Žiri

- S obzirom na to da nije velika produkcija djela za djecu kod nas imali smo neveliki izbor knjiga, ali među njima su se kvalitetom i ljepotom izdvojile ove dvije nagrađene, potpuno različite po formi i žanru. Mislim da su zasluženo nagrađene i nadam se da će naši mali čitaoci čitajući pronaći tu ljepotu koju smo mi kao žiri prepoznali - rekla je član žirija Aleksandra Čvorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana