Žiri Nobelove prijeti izbacivanjem s liste

Priredila: Mirna Pijetlović
Žiri Nobelove prijeti izbacivanjem s liste

Stokholm - Objelodanjivanje imena pisaca koji su ušli u uži izbor za Nobelovu nagradu za književnost može da dovede do njihove diskvalifikacije za to prestižno priznanje, izjavio je predsjednik žirija Peter Englund.

- Postoje oni koji vole da se javno hvale osobama koje su predložili - napisao je na svom blogu Englund, koji je ujedno i stalni sekretar Švedske akademije. 

- To predstavlja flagrantno kršenje pravila - istakao je on i dodao da žiri raspolaže pravom da diskvalifikuje pomenute kandidate. 

- Nije nemoguće da se to desi nekom od imenovanih (pisaca) - napomenuo je Englund i naveo da je "curenje" imena motivisano interesima koje nije želio da precizira. 

Kao i u slučaju Nobelove nagrade za mir, i u kategoriji književnosti veoma je široka lepeza onih koji mogu da predlože kandidate, uključujući bivše laureate, članove Švedske akademije, čelnike nacionalnih književnih društava i akademike iz cijelog svijeta. 

- Za ovogodišnje dodjeljivanje Nobelove nagrade, u oktobru, prijavljeno je 198 kandidata, od kojih su 36 potpuno nova imena - kazao je Englund. 

Po ugledu na prethodne godine, i ovog puta će u aprilu broj kandidata biti sveden na 20 do 25, a u maju na svega pet, među kojima će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Pojedini pisci, poput američkih romanopisaca Džojs Kerol Outs i Filipa Rota, ali i Japanca Harukija Murakamija, redovno važe za favorite, mada niko do sada nije potvrdio da su ikada ušli u uži izbor. 

Lista nominovanih kandidata za Nobelovu nagradu čuva se u tajnosti posljednjih 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana