Zelenkoviću uručena nagrada “Slavko Jungić Jesej”

Agencije
Zelenkoviću uručena nagrada “Slavko Jungić Jesej”

Čelinac - Književna nagrada “Slavko Jungić Jesej”, koju ove godine prvi put dodjeljuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Čelinca i Vinarija “Jungić”, uručena je Nikolu Zelenkoviću iz Banjaluke za ciklus pjesama, prenose agencije.

Nagrade su sinoć na književnoj večeri u Čelincu dobili i Goran Veselinović iz Banjaluke za priču “Kakav si ti to čovjek?”, kao i Svjetlana Đurić za priču “Selo sa glavom lava”, te Helena Ostojić i Aleksandra Jelić za cikluse pjesama, sve tri iz Čelinca.

Njihovi radovi su otkupljeni.

Žiri koji su činili književnik Momčilo Spasojević, profesor književnosti Aleksandra Krminac i vlasnica knjižare “Elena” Svjetlana Cvijanović rekao je da je na konkurs stiglo 16 radova od 15 autora mlađih od 30 godina, i to iz Banjaluke, Gacka, Brčkog, Vranja, Čačka i Čelinca.

Oni su izrazili zadovoljstvo kvalitetom prijavljenih radova, a posebno činjenicom da se prijavilo dosta mladih Čelinčana za koje do ovog događaja javnost nije ni znala da su već zakoračili u svijet književnosti.

U osvrtu na život i djelo pjesnika Slavka Jungića Jeseja (1946–2002), koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći na Trifundan, predsjednik čelinačkog Odbora “Prosvjete” Borislav Maksimović istakao je da pisani tragovi svjedoče da je ovaj pjesnik bio jedan od najdarovitijih đaka banjalučke Učiteljske škole i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Posebno je bio izražen njegov talenat za književnost i glumu, a iza njega su ostale tri zbirke pjesama “U vodi oblaci”, “Zrenje bola” i “Kad svela šuma svane”.

Uspomene na pjesnika Jeseja evocirali su i književnici Ranko Pavlović i Nikola Tomović, kao i više njegovih prijatelja.

U ime pokrovitelja nagrade vlasnik Vinarije “Jungić” Željko Jungić zahvalio se učesnicima na konkursu i književnoj večeri, naglasivši da je namjera da ovaj događaj preraste u tradiciju.

On je istakao da je cilj utemeljitelja nagrade ne samo čuvanje uspomena na ovog čelinačkog pjesnika, nego i afirmacija mladih pjesnika i lijepe književnosti.

Nagrade su uručene konobi Vinarije “Jungić” u Markovcu kod Čelinca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana