Zbornik “Srpska poezija u doba tranzicije” novo izdanje Instituta za književnost i umetnost u Beogradu

Milanka Mitrić/agencije
Zbornik “Srpska poezija u doba tranzicije” novo izdanje Instituta za književnost i umetnost u Beogradu

BEOGRAD - “Srpska poezija u doba tranzicije” naziv je zbornika koji je objavljen kao jedno od najnovijih izdanja Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, a koji su uredile Jana Aleksić i Milica Ćuković.

Zbornik je nastao kao svojevrsni proizvod okruglog stola održanog prošle godine u Institutu za književnost i umetnost i treće je izdanje u ediciji Kulturni okviri srpske književnosti.

- Cilj organizovanja okruglog stola Srpska poezija u doba tranzicije i uređivanja istoimenog zbornika sadržan je u nameri da se uspostavi kritički presek stanja srpskog pesništva u poslednjih trideset godina. Uprkos tome što se kontinuirano održavaju naučni skupovi posvećeni pesništvu pojedinačnih autora, kako onih koji pripadaju književnoj tradiciji i kanonu, a povodom obeležavanja jubileja, tako i savremenih, uglavnom povodom nagrada za celokupno pesničko delo, može se zapaziti da u našoj akademskoj javnosti izostaju temati i zbornici radova u kojima bi se književno-istorijski relevantno omeđio i definisao savremeni srpski pesnički korpus i sistematizovali njegovi poetički tokovi, književne estetike i kulturne ideologije - naznačeno je na stranici Instituta za književnost i umetnost.

Takođe, izdavač navodi da publikacija okuplja eminentne kritičare različitih generacija, koji u svojim radovima ukazuju na problemska mjesta s kojima se u radu suočavaju stvaraoci.

U knjizi su zastupljeni tekstovi Dragana Hamovića, Mihajla Pantića, Saše Radojčića, Milete Aćimovića Ivkova, Nikole Marinkovića, Jane M. Aleksić, Nenada Milosavljevića, Milomira Gavrilovića, Sonje Milovanović, Jelene Đ. Marićević Balać, Milice Ćuković, Vase Pavkovića i Jelene S. Mladenović.

- Doba tranzicije iznedrilo je i kulturni angažman pojedinih stvaralaca i nove pesničke prakse, ali i mnoštvo međusobno sučeljenih ideoloških stanovišta. Pojava novih izdavača i izdavačkih politika, ali i novih modusa plasmana pesničke reči, usmeravaju razvoj i utiču na poetičko i ideološko profilisanje savremene srpske pesničke scene - navode iz Instituta.

Kako objašnjavaju, ovo izdanje od trinaest radova sagledava pjesnički pluralizam iz više metodoloških uglova. Takođe, poetička opredjeljenja autora u tekstovima su diferencirana na naučno relevantan način i ispitane su mogućnosti njihovog vrednovanja.

- Uvidi i zaključci izneti u radovima sabranim u ovom zborniku trebalo bi da posluže kao podsticaj za dalja proučavanja savremene srpske poezije, njenih poetičkih i kulturoloških karakteristika - smatraju iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana