Zbirka poezije “Filatelist” Nebojše Lapčevića osvojila nagradu “Meša Selimović”

Ilijana Božić/agencije
Zbirka poezije “Filatelist” Nebojše Lapčevića osvojila nagradu “Meša Selimović”

BEOGRAD - Zbirka poezije “Filatelist” Nebojše Lapčevića osvojila je nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu objavljenu u protekloj godini, a koju po 35. put dodjeljuju “Večernje novosti”.

Prema glasanju velikog žirija, koji je ovog puta činilo 53 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i istoričara, ova knjiga dobila je najviše glasova.

Na rang-listi najboljih knjiga drugo mjesto zauzeo je roman “Rod oraha” Dragana Hamovića, treće roman “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavljević, četvrto pjesnička knjiga “O stvarima koje je Homer propustio” Miodraga Raičevića, a peto zbirka stihova “Plava meduza” Bratislava R. Milanovića.

Knjiga “Filatelist” Nebojše Lapčevića objavljena je u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Kako je ranije navedeno u kritici Slađane Ilić, Lapčevićeva zbirka “Filatelist” svojevrstan je unutrašnji putopis lirskog subjekta.

- Označena raritetnim poštanskim markama kao podsticajem, svaka pesma uverljivo svedoči o duhovnim doživljajima različitih krajeva sveta i svega što je u tom svetu, i u životu koji je “nedovršena kolekcija”, lirskom subjektu bitno: najpre ono što je posve lično, potom i ono što čini svetsku kulturnu baštinu, kao i ono što čini ritam i osobenost određenog mesta - navela je Ilićeva u kritici.

Kako je istakla, u ovoj zbirci kolekcionar pjesnik, neobičan putnik, nikako turista, zapravo slika sebe, svoje potankosti spram tačaka dočaranih izuzetnim metaforama i neologizmima ukazujući tako na ishodišta sopstvene poezije, na poetske (i likovne) pretke, a ipak i na originalnost svog umjetničkog postupka, o čemu svjedoči njegov opus u cjelini.

Skulptura sa likom Meše Selimovića, povelja i novčani iznos laureatu Nebojši Lapčeviću biće uručeni idućeg mjeseca.

O priznanju

Nagrada “Meša Selimović” priznanje je koje se dodjeljuje za najbolji roman s područja BiH, Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Ustanovljena je 2001. godine, a dodjeljuje se u okviru književnih susreta “Cum grano salis” u Tuzli. Ovu nagradu za 2021. godinu dobio je roman “Okretište” Damira Karakaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana