Završeni Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara u Bileći

Ratomir Mijanović foto:Moja Hercegovina
Završeni Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara u Bileći

Bileća - Književnom večeri u Bileći završeni su ovogodišnji "Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara", koji se 17. put održavaju u ovom mjestu i u Gacku, okupljajući značajna imena srpske književnosti i istorije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ovogodišnji dobitnici Ćorovićeve nagrade su Radivoje Radić za oblast istorije i Miroslav Josić Višnjić za književnost. Na ovoj kulturnoj manifestaciji uručena je i Vidovdanska povelja, koja se dodjeljuje za značajne rezultate na uzdizanju kulture i napretka Bileće, njenog mladog naraštaja i srpskog naroda uopšte.

Ove godine ona je posthumno pripala Nikoli Asanoviću, potpredsjedniku Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" u tri mandata, predsjedniku bilećke "Prosvjete" i jednom od utemeljivača "Ćorovićevih susreta pisaca". Nagradu je primio njegov sin Miodrag Asanović.

Svečani trenutak dodjele nagrade "Svetozar Ćorović" za knjigu "Đurđevdan i drugi datumi" autora Miroslava Josića Višnjića ove godine je izostao, budući da je njen dobitnik preminuo dan nakon odluke žirija. Zbog toga će povelja i novčani dio nagrade naknadno biti uručeni njegovoj porodici.

O njegovom nagrađenom djelu govorili su predsjednik žirija prof. dr Jovan Delić i član žirija prof. dr Marko Nedić, dok su autorovu biografiju i odlomak iz knjige čitali učenici bilećke Gimnazije Marija Vuković i Petar Salatić.

- Knjigu pripovedaka "Đurđevdan i drugi datumi" s jedne strane odlikuje sadržinska usmerenost na složenu i protivrečnu stvarnost našeg vremena i na one njegove značajne socijalne i političke situacije koje su imale neposrednog odjeka na život izabranih književnih junaka, a s druge strane, na dubok doživljaj važnih događaja iz njihovog nemirnog, emotivnog, intimnog i porodičnog života. Uvršćivanjem imena Miroslava Josića Višnjića među dobitnike ovog značajnog priznanja nagrada "Svetozar Ćorović" još jednom je potvrdila svoj visok renome u srpskoj kulturi i književnosti - rekao je prof. dr Marko Nedić.

Na susretima "Srpska proza danas" u Bileći 17 književnika govorilo je svoje stihove i odlomke iz poznatih djela, čime su poslali poruku da se ovakvim susretima čuvaju srpski jezik, tradicija i kultura.

"Ćorovićevi susreti" u Bileći i Gacku održavali su se pod pokroviteljstvom dvije opštine i ministarstava prosvjete i kulture i nauke i tehnologije Republike Srpske.

Izložba

Izložba slika Tatjane Topalović i Draga Vučića "Svjetlost" otvorena je u galeriji bilećke "Prosvjete" u okviru 17. Ćorovićevih susreta pisaca. Izložbu su otvorili sveštenik Nebojša Kolović i istoričar umjetnosti Nikola Kusovac.

- Oni pojam svjetlosti, kao i svoju kreativnost, pripisuju izvoru svjetlosti i izvrsnom umjetniku Bogu. Naše prosvjećenje je uspon za stvaranje divnih djela koja sijaju svjetlošću koja treba da prosvjećuje - rekao je Kolović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana