“Zabava za dokone kćeri”: Pjesnički klasik o idealima i zabludama

Rajko Vuković
“Zabava za dokone kćeri”: Pjesnički klasik o idealima i zabludama

BEOGRAD - Kultna knjiga “Zabava za dokone kćeri” pjesnikinje Ane Ristović, zahvaljujući “Laguninom” izdanju i ediciji “Retrovizor”, ponovo će se naći među ljubiteljima poezije.

Naime, u pitanju je novo i obnovljeno izdanje nagrađene zbirke pjesama “Zabava za dokone kćeri”, ovogodišnje dobitnice nagrade “Vasko Popa” Ane Ristović, čije pjesme odišu intimnim glasom nezavisne žene koja govori o paradoksima, žudnjama i zabludama. Zbirka ovjenčana i nagradom “Branko Miljković” objavljena je prvi put prije 25 godina, a zahvaljujući “Laguninom” izdanju i ediciji “Retrovizor” poštovaoci poezije imaće priliku ponovo da je čitaju.

- Knjiga je nastala krajem devedesetih godina, dok sam živela u Sloveniji, u vrlo teškim i izazovnim vremenima, kako za mene tako i za sve građane tadašnje zemlje  - istakla je Ristovićeva.

- To su bila zaista teška vremena nakon raspada bivše Jugoslavije i mislim da je to svedočanstvo i jednog vremena i intimno svedočanstvo suočavanja sa prostorom drugog jezika i sveta ženske intime. U njoj ima i gorčine, i radosti, i samorefleksije, i erosa, i uvek prisutne i drage mi ironije, kroz čiji filter volim da propustim i male i velike istine - rekla je Ristovićeva.

Autorka ističe da je tokom ratnog vihora 1999. godine bilo jako teško izdati knjigu, ali da je “Zabava” brzo pronašla put do čitalaca, iako nije očekivala da će to uspješno činiti i četvrt vijeka kasnije.

- Država se raspala, mnoge iluzije i ideali su srušeni i tada je, 1999. godine, koju pamtimo i po bombardovanju, objaviti pesničku zbirku u Srbiji bilo veoma teško. Ali “Zabavu” su zavoleli mnogi i danas mi je to najomiljeniji od svih naslova mojih knjiga. Dokolica je ostala prostor bez kojeg nije moguće stvarati i volela bih da novi čitaoci moje 25-godišnje knjige, iznova spremne na zabavu, u svojim svakodnevicama pronađu dovoljno dokolice da joj se prepuste - rekla je ona.

Književna kritika je isticala da je nagrađenu zbirku pjesama “Zabava za dokone kćeri” obilježio paradoks, ironija, odnos tijela i teksta, intimnost i glas nezavisne žene koja progovara o zabludama modernih žena i snovima ženskog bića. Originalno je objavljena 1999. godine u kultnoj ediciji “Rad”, a primjerci tog izdanja bili su veoma rijetki i traženi na internetu.

Biografija

Ana Ristović je rođena 5. aprila 1972. godine u Beogradu. Završila je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu.

A person sitting at a tableDescription automatically generated

Objavila je zbirke pjesama: “Snovidna voda” (1994), “Uže od peska” (1997), “Život na razglednici” (2003) i mnoge druge. Objavila je i knjigu lirskih eseja “Knjiga nestajanja” (2020). Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Brankova nagrada za najbolji pjesnički prvenac “Snovidna voda” (1994) i nagrade “Branko Miljković” za zbirku pjesama “Zabava za dokone kćeri” (2000). Njene pjesme su prevođene na brojne jezike i zastupljene u više domaćih i stranih antologija. Osim pisanja poezije prevodilac je sa slovenačkog jezika, s kojeg je do sada prevela više od pedeset knjiga savremene slovenačke proze i poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana