Vrednovanje pjesničkog nerva

Mirna Pijetlović
Vrednovanje pjesničkog nerva

Banjaluka - Ponosna sam što sam dobitnik specijalne nagrade “Stražilovo” koja nosi pečat srpskog romantizma i pjesnički duh Branka Radičevića.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” mlada srpska pjesnikinja Irena Bera koja je jedna od dobitnika specijalne nagrade “Stražilovo” za zbirku pjesama “Kolijevka na dvije vode” koja se dodjeljuje u kategoriji za najbolju prvu samostalnu knjigu pjesama mladih autora u organizaciji “Brankovog kola” iz Sremskih Karlovaca.

- Pjesma “Kad mlidijah umreti” urezala mi se u pamćenje i prije polaska u školu, zahvaljujući djedu, Branku Juzbašiću, kojem je, inače, moja prva zbirka posvećena - priča Bera.

Ona ističe da joj je čast stati rame uz rame sa prijateljima i kolegama s fakulteta, Milanom Rakuljem, Majom Stanojević (Delić) i Aleksandrom Marilović, koji su prije nje bili dobitnici ove nagrade.

- Nagrada “Stražilovo” za mene je od posebnog značaja. To je priznanje, vrednovanje i poštivanje pjesničkog nerva, truda, radosti i bola. Najveća nagrada za pjesnika, ipak, je kad vam neko potpuno stran kaže da se pronašao u vašoj pjesmi i da ste vi njome iskazali njegova/njena osjećanja, strepnje, nadanja - kaže Irena Bera.

Ona ističe da je upravo u tome i bit poezije, preplitanje ličnog i opšteg, komunikacija čovjeka sa samim sobom, čovjeka sa čovjekom, komunikacija duše sa dušom.

- Sam naziv knjige inspirisan je zavičajem, rodnim gradom koji leži na dvije rijeke, Uni i Sani. Knjigu otvara pjesma “Moja majka vjeruje”, dok su ostale pjesme grupisane u četiri cjeline: “Sobom protiv sebe”, “Igra za dvoje”, “Teret” i “Kad su bogovi pali na tjeme”.

Tematika pjesama je raznovrsna, od vječne borbe sa samim sobom, preko ljubavnih igrarija i zavrzlama, tereta i posljedica prošlosti i minulog rata, pa do slovenske mitologije i njenih božanstava. Ova knjiga za mene znači pobjedu nad samom sobom, vjeru u ljubav, oduženje precima i zavičaju - zaključila je Irena Bera.

Dodjela

U žiriju “Brankovog kola” za prestižnu nagradu “Stražilovo” bili su Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Stela Manasijević.

Ovogodišnja nagrada “Stražilovo” svečano će laureatima biti uručena 7. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 42. “Brankovog kola”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana