Vijek Narodne biblioteke Kotor Varoš: Svjetlost knjige jača od teških vremena

Milanka Mitrić
Vijek Narodne biblioteke Kotor Varoš: Svjetlost knjige jača od teških vremena

KOTOR VAROŠ - Tokom jednog vijeka svijet se preokrene nekoliko stotina puta, istorija ispiše nove stranice, ljudi nastaju i nestaju, a neke građevine, ustanove i ljudske tvorevine ostaju.

Jedna od takvih, koja živi čitav jedan vijek, je Narodna biblioteka Kotor Varoš koja je u stogodišnjem postojanju, uz promjene imena i lokacija, preživjela mnoga teška vremena i turbulentne neprilike.

Ovu ustanovu, koja je prva biblioteka javnog karaktera u Kotor Varošu, osnovalo je Srpsko kulturno-prosvjetno društvo “Prosvjeta”. Pod imenom Narodna biblioteka prvi put spomenuta je 1957. godine, a prvi poznati podatak o knjižnom fondu je iz 1973. godine, kada je biblioteka brojala 18.336 knjiga.

- Od 1975. do 1992 . godine biblioteka je bila smještena u zgradi Radničkog univerziteta, gdje se i danas nalazi samo na prvom spratu. U toku ratnih dešavanja u posljednjem ratu biblioteka je pretrpjela veliki gubitak knjižnog fonda koji je bio izbačen iz prostorija i spaljen. Zahvaljujući tadašnjoj direktorici biblioteke Zorici Šebić i njenom zalaganju i teškoj borbi dio knjiga je spasen jer je ona te knjige, najprostije rečeno, vadila iz blata i iz smeća i sklanjala na sigurno mjesto tokom tih teških ratnih vremena - ovako je za “Glas Srpske” razgovor o ovoj ustanovi započela bibliotekarka Bojana Vasić naglašavajući da je jednu takvu ustanovu bilo teško sačuvati i održati u teškim vremenima.

Kako ona objašnjava, očuvanje biblioteke je, na svoj način, i danas težak posao.

- U vremenu kada tehnologija munjevito napreduje i kada se sve svodi na upotrebu novih, tzv. “pametnih” alata, svi mi koji radimo u bibliotečko-informacionoj djelatnosti širom svijeta se borimo s tim kako privući i zadržati korisnika u biblioteci - kaže ona i objašnjava da je Narodna biblioteka Kotor Varoš u posljednjih pet godina napredovala na svim poljima.

Od 2019. godine su dio sistema COBISS-a, u kojem biblioteke članice imaju mogućnost učešća u sistemu uzajamne katalogizacije i korišćenja programske opreme za automatizaciju poslovanja, a za sada imaju oko 2.000 unesenih zapisa.

Vasićeva je objasnila da su 2017. godine dobili grant od Ministarstva civilnih poslova BiH za projekat uređenja dječjeg odjeljenja, a 2018. godine zamijenjen je krov i kompletna spoljna stolarija na zgradi bivšeg Radničkog univerziteta, u kojoj su, osim biblioteke, smješteni Centar za sport, kulturu i informisanje, SKPD “Prosvjeta” i nekoliko udruženja.

- Sve to je uticalo na to da biblioteka postane prepoznatljiva u Kotor Varošu, a i šire jer smo u godini prije pandemije imali skoro 50 manifestacija, što je rekordan broj. Pandemija je to zaustavila i mi se sada kao i ostale ustanove kulture trudimo da se ponovo vratimo na te grane, odnosno pokušavamo ponovo vratiti posjećenost biblioteke na taj nivo - ispričala je Vasićeva.

Kako je rekla, jedna od otežavajućih okolnosti je i to što je biblioteci od strane opštine Kotor Varoš budžet 2021. godine umanjen za pola.

- Za ovu godinu biblioteka za nabavku novih naslova ima na raspolaganju samo 2.000 KM, a ako uzmemo u obzir da jedna knjiga košta u prosjeku 20 KM, vidimo da našim korisnicima možemo ponuditi vrlo malo aktuelnih naslova - ističe ona.

Kada je riječ o naslovima koje biblioteka posjeduje, nakon sprovedene revizije zaključno s avgustom prošle godine u ovoj biblioteci dostupno je 26.500 knjiga.

Biblioteka se danas, kao i mnoge biblioteke u Srpskoj, bavi organizovanjem različitih manifestacija, promocija, književnih večeri i radionica za djecu.

Legati

Vasićeva je ispričala da ono što je za njihovu ustanovu bitno, a što u velikoj mjeri unapređuje ono čime se bave, jesu dva legata koja su dobili.

- Prvi je “Legat Filipa i Zorice Perišić”, koji broji nekoliko hiljada naslova i “Legat Petra Đakovića”, koji broji nekoliko stotina naslova, a koji će biti promovisan tokom septembra - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana