Vid-Vicko Vukelić o novoj knjizi za najmlađe “Ja sam ljubav, kaže mama”: Djeca su zlatni rudnik filozofije i duhovitosti

Ilijana Božić
Vid-Vicko Vukelić o novoj knjizi za najmlađe “Ja sam ljubav, kaže mama”: Djeca su zlatni rudnik filozofije i duhovitosti

BANjALUKA - Kažu da se djeca rađaju kao mali mudraci i da u svijetu odraslih veliki trud ulažu da sačuvaju zlatnu nit djetinjstva. Pošto smo srećni samo onoliko koliko smo djeteta zadržali u sebi, ovom knjigom želim da probudim ono najljepše u čitaocu i da ga vratim u bezbrižne trenutke djetinjstva.

Kazao je to književnik Vid-Vicko Vukelić govoreći za “Glas Srpske” o novoj knjizi “Ja sam ljubav, kaže mama” koja je nedavno objavljena u izdanju “Art scene” iz Banjaluke. Djelo je ispunjeno zanimljivim ilustracijama koje je radila Mila Vukelić.

Vukelić je istakao da je gostujući po osnovnim školama i vrtićima odlučio da zapisuje dječija razmišljanja o određenim temama, te da je bio očaran njihovim odgovorima koji su se kretali od duhovitih izjava do pravih filozofskih misli o životu.

- Materijal za ovu knjigu sam pripremao dvadesetak godina. Ideja je nastala spontano, kad sam počeo da zapisujem zanimljive izjave svoje djece još dok su imala samo nekoliko godina. Toliko sam bio oduševljen njihovim odgovorima na moja pitanja da sam pokušavao izvući što više zanimljivih odgovora - objasnio je on.

Ispričao je kako nije mogao da vjeruje da u djeci uzrasta od pet godina postoji zlatni rudnik filozofije i duhovitosti, te da je pomalo provokatorskim pitanjima čeprkao po razgovoru iz kojeg je izvlačio najljepše anegdote o životu.

- Kad sam shvatio da tu priču mogu proširiti, pošto sam već uveliko pravio promocije po vrtićima i školama, krenuo sam u istraživanje zvano mišljenje. Kako reče Duško Radović “Ako hoćete izveštaj sa lica mesta o tome zbog čega i kako nastaje mišljenje, obratite se maloj deci”. U susretu sa djecom davao sam im zadatak da mi kažu ili napišu svoje mišljenje o određenim temama i bio oduševljen njihovim izjavama - rekao je Vukelić.

Istakao je kako je prikupio toliko materijala da je počeo razmišljati o tome da ga objavi.

-  Ideja o objavi knjige se javila kad su moja djeca napunila 18 godina i kad sam im za poklon punoljetstva napravio album sa njihovim fotografijama iz djetinjstva na kojima su bile njihove izjave iz tog vremena. Toliko su bili srećni da su me svojom radošću ubijedili da ću napraviti pravu odluku ako objavim knjigu od izjava djece koje sam prikupio - naveo je on.

Istakao je da je ovo prva knjiga takvog sadržaja koju objavljuje, te da ima materijala i za drugu.

- Postoji i interesovanje jednog časopisa za djecu koji želi da radimo na tom polju i da kao projekat zajedno učestvujemo u istraživanju mišljenja, a to se najljepše saznaje kad se čula i svijest prvi put sreću i upoznaju sa svijetom odraslih. Rekao bih sa svijetom djeci nedoraslim - zaključio je pisac.

Djela

Vid-Vicko Vukelić nedavno je dobio književnu nagradu “Rastko Petrović” koju dodjeljuje Matica iseljenika Srba u regionu. Priznanje je dobio za knjigu “Ljubav te češka” koja je namijenjena djeci. Do sada je objavio sedam knjiga za djecu i tri slikovnice, te knjigu “Safikada vako je bilo” po kojoj je rađena i predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana