Uskoro stiže drugi tom Barkerovih “Knjiga krvi”

Branislav Predojević
Uskoro stiže drugi tom Barkerovih “Knjiga krvi”

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Orfelin” godinu dana nakon što je u ediciji “Crna mačka” objavila prvi tom “Knjiga krvi”, remek-djela britanskog majstora horora Klajva Barkera, objaviće i drugi tom ovih žanrovskog klasika.

Druga knjiga donosi preostalih četrnaest priča i novela iz kultne kolekcije koja je sredinom osamdesetih godina izvršila transformaciju horor žanra.

Izvorno, Barkerove novele su u Engleskoj objavljene u šest knjiga tokom 1984. i 1985. godine. Autorova tadašnja želja bila je da novele budu objavljene u dva toma, ali se izdavač nije odlučio na takav korak zbog velikog rizika koji je sa sobom nosilo ime do tada nepoznatog mladog autora, ali i jedinstveni, izuzetno smjeli stil pisanja horor proze. Međutim, na veliko iznenađenje i autora i izdavača “Knjige krvi” su po objavljivanju naišle na izvanredan prijem od strane čitalačke publike pa i Barkerovih mnogo iskusnijih kolega po peru, kao što su Stiven King i Remzi Kembel.

Dvojica velikana žanrovske književnosti nisu štedjela riječi hvale prepoznajući u Barkeru nosioca novog talasa horor proze. Prozna ostvarenja sabrana u “Knjigama krvi” kritičari su ocijenili kao neumoljivo detaljna. Taj nedostatak uzdržanosti postao je Barkerov zaštitni znak, a kritičarka Bet Levin je napisala da autor nikada ne skreće pogled, bez obzira na to koliko je scena jeziva.

- Slijedi svaku priču do njenog logičnog kraja, ne zazirući od detalja. Rezultat je hipnotišući, uznemirujući i ushićujući, u isto vrijeme - istakla je Levinova. Kritičar Majkl Morison je za sugerisao da Barkerove priče predstavljaju snažno izražen komentar o ljudskoj prirodi, dok je pisac Kim Njumen procijenio da pisci poput Barkera podstiču mogućnost da horor književnost postane najprikladnija vrsta za bavljenje temom života u poznom 20. vijeku.

Srpsko izdanje “Knjige krvi” dolazi u dva toma, upravo onako kako je mladi Barker svojevremeno želio. U prvom tomu su se našla djela iz prve tri knjige, dok će se u drugom naći priče i novele iz “Knjiga krvi” 4, 5 i 6. Pored Barkerovih priča u prevodu Gorana Skrobonje, u drugom tomu će se naći i detaljan pogovor pod naslovom “Klajv Barker, Zapisano u krvi i mesu”, koji je napisao urednik edicije “Crna mačka” dr Dejan Ognjanović.

Kako Ognjanović ističe, taj tekst je praktično mini-disertacija na punih 70 strana velikog formata ove knjige o poetici Klajva Barkera i značaju “Knjiga krvi” u istoriji horora.

Knjiga od gotovo 600 strana velikog formata biće urađena u tvrdim koricama i štampana u dvije boje (crvena i crna). Korice će biti u punom koloru, mat plastificirane i sa zlatotiskom. Ovo luksuzno izdanje biće dostupno na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga, na štandu “Orfelina”. Za razliku od prethodnog, drugi tom se neće naći u pretprodaji, već će nakon sajma biti dostupan za narudžbine na sajtu izdavača, a krajem novembra i u knjižarama.

Ilustracije

Za svaku od 14 priča i novela u drugom tomu, urađene su originalne ilustracije.

Ove raskošne vizuale potpisuju Staša Miladinović, Ljubica Novakov, Relja Popović, Aleksandra Dević, Andrej Landup, Tamara Stanković, Nikola Uzelac, Danilo Lalović, Valentina Bodnar, Anja Krtinić, Angelina Milosavljević i Stefan Grković. Dodatne, pregradne ilustracije uradio je Ivica Stevanović koji je, takođe, zaslužan i za ilustracije na prednjoj i zadnjoj korici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana