Uskoro roman “Jedno đubre manje, konačna verzija” Đorđa Bajića

Rajko Vuković
Uskoro roman “Jedno đubre manje, konačna verzija” Đorđa Bajića

BEOGRAD - Novo izdanje romana “Jedno đubre manje, konačna verzija” pisca i publiciste Đorđa Bajića izlazi u novembru u izdanju beogradske “Lagune”.

Naime, riječ je trećoj knjizi iz  trilogije, koju još čine romani “Smrt u ružičastom” i “Umri, ljubavi” koji su odlično primljeni od strane književne javnosti, ali je sada u pitanju konačna i prerađena verzija, u odnosu na prvo izdanje romana (Čarobna knjiga, 2015)

U novom romanu Bajić čitaoce ponovo vodi u živopisni tranzicijski Beograd, među tajkune i sponzoruše, gorile i starlete, u svijet mržnje i nasilja u kojem će glavnu ulogu imati inspektor Nikola Liman, kojeg su čitaoci upoznali u prethodnim romanima.

- Sin jednog od najpoznatijih beogradskih tajkuna odlazi na uobičajenu proslavu svog rođendana u čuveni noćni klub. Ta uobičajenost podrazumeva obilje golih devojaka i alkohola. Međutim, gutljaj najskupljeg šampanjca dolazi mu glave i on se ubrzo, otrovan, stropoštava na pod. Slučaj za inspektora Nikolu Limana! Liman, inteligentan i pomalo okrutan inspektor, ulazi u komplikovan i korumpiran svet Mitra Krstića i njegovog otrovanog sina Milidraga, u svet prevara, laži i demonstracije moći - glasi sinopsis romana.

Pisac Đorđe Bajić ili “srpski Nesbe”, kako ga mnogi nazivaju, istakao je za “Glas Srpske” da je trilogija pisana u čendlerovskom maniru, ali i da se radi o društvenim hronikama koje pokazuju kuda vodi moderni svijet pohlepe i gramzivosti u kojem se društvo trenutno nalazi.

- Ta tri romana su u svojoj postavci veoma čendlerovska, širokog su zahvata, u njima sve vrvi od fatalnih žena i raznoraznih probisveta, ne manjka zločina i preokreta. Naravno, sve to prilagođeno mom senzibilitetu i Srbiji u kojoj trenutno živimo. Ti romani su i svojevrsne društvene hronike, koje pokazuju kuda vode gramzivost, korupcija i bahatost. U njima se uz umetničku doradu prelama sve ono što nam se događa. Nakon ove trilogije nameravam da nastavim sa Limanom, ali u dosta kamernijim postavkama - rekao je Bajić.

O Bajićevom književnom izrazu i o tome kakav će utisak ostaviti novim romanom na svakog ljubitelja krimi-romana pisac Bojan Ljubenović navodi da je riječ o trileru koji prevazilazi žanrovske okvire.

- Bajić nam donosi priču koja je na prvi pogled klasičan triler, ali pažljivi čitalac se ne može oteti utisku da se u ovoj knjizi krije i nešto više. Događaji, likovi i mesta iz romana toliko su mu poznati da ih sve vreme upoređuje sa onima ih našeg realnog okruženja. Kada dođe do kraja, ne prestaje da se pita na koga je autor mislio opisujući zastrašujuću i tragičnu sudbinu porodice Krstić. Ostaje mu i dilema ko je od koga prepisivao - Bajić od života ili život od Bajića - rekao je Ljubenović.

Roman izlazi u mekom povezu na 264 strane.

KRITIKE

Kritičar Vladimir Petrović imao je samo riječi hvale i za prvo izdanje romana “Jedno đubre manje” iz 2015. pa je tim povodom napisao da Bajić majstorski stvara uvjerljive zaplete i trilerski naboj.

- Sledujući pravilima žanrovske književnosti, Bajić stvara delo sa dobrim zapletom i ništa manje zanimljivim nabojem. Uzori su mu svakako takozvana tvrdo kuvana kriminalistička dela, čiji su najznačajniji predstavnici Dašijel Hemet i Rejmond Čendler. Svet u kojem haraju kontroverzni biznismeni, starlete, prostitutke i bogati naslednici, sjedinjen sa intrigama koje se pletu između vlasti i kriminalnih struktura, a začinjen sa puno droge, alkohola i smrti, rasturiće prkosni, nepotkupljivi i od života umorni detektiv, baš kako to i biva u tvrdo kuvanim klasicima detektivskog žanra - rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana