Uroš Petrović objavio knjigu “Bajke: Prvih sedam”: Beskrajni prostor avanture i otkrića

Branislav Predojević
Uroš Petrović objavio knjigu “Bajke: Prvih sedam”: Beskrajni prostor avanture i otkrića

BEOGRAD - Pod okriljem izdavačke kuće “Laguna” objavljen je najnoviji književni projekat Uroša Petrovića “Bajke” u sedam knjiga, od kojih se svaka pojavljuje na ćirilici, latinici i na engleskom jeziku.

U već prepoznatljivom stilu ovog književnika “Bajke” su osmišljene da zainteresuju djecu, a oslanjajući se na bogate ilustracije djeca mogu i sama da ih razrađuju, obogaćuju i domaštavaju. Knjiga “Bajke: Prvih sedam”, postala je regionalni bestseler i proglašena je za najbolju knjigu iz oblasti književnosti za djecu na Novosadskom sajmu knjiga 2023. godine. Takođe “Bajke: Drugih sedam” napravile su ogroman uspjeh i bile dugi niz mjeseci najčitanije dječije knjige na našem jezičkom prostoru, što je po riječima Uroša Petrovića logičan slijed, jer bajke djeci nude beskrajni prostor avanture i otkrića.

- Bajke su bezbedan, beskrajno zanimljiv prostor koji pruža detetu iskustvo avanture i otkrića. Tako doprinose njihovom osećanju bezbednosti i stabilnosti, posebno tokom perioda promene ili nesigurnosti. Bajke su neophodne i za razvoj kreativnosti i umetnički izraz. Čitanje bajki može biti odličan način za uvođenje dece u razlikovanje vrsta prijateljstava i odnosa, što je zaista dragoceno iskustvo i u stvarnom životu - kaže Petrović.

I “Bajke: Trećih sedam”, baš kao i prethodne dvije knjige, ilustrovao je Aleksandar Zolotić, koji ilustruje knjige i za čuvene svjetske izdavače.

- Rad sa maestrom Aleksandrom Zolotićem je bio veoma nadahnjujući, mislim da smo ponovo uspeli da stvorimo nešto provereno i dragoceno, što nosi pregršt tradicionalnih vrednosti i ujedno nešto sasvim drugačije, novo i posebno - kaže Petrović. Sa druge strane Aleksandar Zolotić kaže da je ovo bila potpuno netipična saradnja posmatrano prije svega iz ugla ilustratora.

- Rekao sam nakon čitanja materijala Urošu da ni tokom rada na ilustracijama za Diznijevu knjigu nije bilo ni blizu ovako zahtevno! I pitao sam ga: “Kada misliš da ću stići da ti ilustrujem sve ovo?”. On mi je na to odgovorio da završim ilustracije kad god hoću, al' da grmi! Pomislio sam: “Grmi tebi u glavi”. Ispostavilo se da je bio u pravu. Ilustracije stvarno grme - rekao je Zolotić.

Knjiga ima 136 stranica u mekom povezu, a bolje preporuke za njeno čitanje od besmrtnih riječi Alberta Anštajna i dalje nema: “Ako želite da vaša djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im još bajki!”

Tradicija

Petrović već godinama piše knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi.

Počevši od zbirki priča, mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovijesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Da ne zaboravimo, čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke vještine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana