Udruženje književnika RS traži status od javnog interesa

Srna
Udruženje književnika RS traži status od javnog interesa

Banjaluka - Na sjednici Skupštine Udrženja književnika Srpske apelovano je na Ministarstvo prosvjete i kulture da podrži prijedlog da ova asocijacija dobije status od javnog interesa, imajući u vidu značaj književnog stvaralaštva za kulturu i opstanak Republike Srpske.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog programa rada za 2016. godinu, iako je njegova sudbina izvjesna samo pod uslovom da udruženje dobije status od javnog interesa za koji se prijavilo po raspisanom konkursu Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, saopšteno je iz ovog udruženja.


Zaključeno je da se izvrši preregistracija i da umjesto sadašnjeg naziva Udruženje književnika Srpske bude preimenovano u Udruženje književnika Republike Srpske.

Na sjednici Skupštine, koja je održana juče u Banjaluci, jednoglasno je u članstvo Udruženja književnika Srpske primljeno 20 novih članova, među kojima i ugledni pisci iz Srbije Milovan Marčetić, Emir Kusturica i Dušan Savić.

Na sjednici su upućene primjedbe Ministarstvu prosvjete i kulture jer sredstva koja izdvaja za rad Udruženja književnika Srpske nisu dovoljna za bilo kakav vid održivosti književne scene u Republici Srpskoj, a pogotovo izvan njenih granica.

"O tome koliko su skromna sredstva kojima raspolaže Udruženje, najbolje ilustruje podatak da je ono u 2013. godini poslovalo sa manje od 15.000, a u 2014. sa 25.000 KM", navodi se u saopštenju.

Na Skupštini je postignut dogovor sa svim podružnicama Uruženja - Banjaluka, Trebinje, Istočno Sarajevo, Bijeljina i Gradiška da ubuduće djeluju jedinstveno na svim poljima svoga rada.

Donesena je odluka o nemogućnosti dvojnog članstva u ovom i drugom entitetskom Društvu pisaca u BiH, a književnicima je dat rok od mjesec dana da se odrede čiji će članovi biti.

U saopštenju se podsjeća da Društvo pisaca u BiH nije krovno udruženje pisaca BiH, te da su pravni nasljednici bivšeg Udruženja književnika BiH podjednako krovna udruženja oba entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana